تفسیر زیارت عاشورا
#تفسیر_زیارت_عاشورا
?برگرفته از سخنرانی استاد کشکولی?
مقدمه
در فضیلت زیارت امام حسین (علیه السلام) در روز عاشورا ، روایات و احادیث زیادی نقل شده است ، ازجمله روایتی که از امام باقر (علیه السلام) در ابتدا و مقدمه زیارت عاشورا آمده است و ثواب ملاقات خداوند در روز قیامت را همراه با دو هزار حج و دوهزار عمره و دوهزار جهاد به زوار مخلص آن حضرت بشارت داده است .
بخصوص آنکه این حج و عمره و جهاد از ثواب اعمالی برخوردار است که در خدمت رسول خدا (صلی الله علیه وآله) و ائمه طاهرین باشد . یعنی هیچ انحراف و توسل به غیر خدا در انجام این اعمال وجود نداشته و از ثواب کامل برخوردار گردیده است .
از امام صادق (علیه السلام) هم روایتی در کامل الزیارات آمده است که مضمون آن چنین است:
“ همانا زیارت حسین (علیه السلام) از هر عمل پسندیده ای ارزش و فضیلتش بیشتر است ، زیرا این زیارت در حقیقت ، مدرسه ای بزرگ و عظیم است که به جهانیان درس ایمان و عمل صالح می دهد و گوئی روح را بسوی ملکوت خوبی ها و پاکدامنی ها و فداکاری ها پرواز می دهد.
هدف این برنامه های انسان ساز جز این نیست که ما را به سوی خدا رهنمون شود و نیاز بزرگ ما از درگاه حسینی آموختن انسانیت و خالی کردن دل ، از هر چه غیر خداست .
?در فضيلت اين زيارت همين بس كه بر خلاف ساير زيارات كه از معصومين عليهم السلام نقل شده، اين زيارت به شكل حديث قدسى روايت شده است، يعنى ائمّه هدى عليهم السلام آن را از پيامبر اكرم صلى الله عليه و آله نقل كرده اند كه جبرئيل امين آن را از سوى خداوند براى او آورده است.
?ثواب خواندن زیارت عاشورا
هر قدر در فضيلت اين زيارت گفته شود كم است، طبق روايتى از امام صادق عليه السلام، آن امام و اجداد معصومش عليهم السلام ضمانت كرده اند هر كس اين زيارت را و دعاى بعد از آن را بخواند، زيارتش مقبول درگاه خداوند و دعايش مستجاب و اهل بهشت خواهد بود و حتّى شفاعتش در حقّ ديگران پذيرفته خواهد شد.
قابل توجّه اين كه در پايان روايت معروف صفوان از امام صادق عليه السلام آمده است: «اى صفوان! هرگاه حاجتى به تو روى آورد با اين زيارت در هر مكانى كه هستى زيارت كن و اين دعا را بخوان و حاجتت را بخواه كه از جانب خدا برآورده خواهد شدوخداوند از وعده جود و بخششى كه به رسولش داد تخلّف نمى كند و الحمدللَّه»
? دو زیارت وجود دارد که هر دو حدیث قدسی اند. زیارت عاشورا، حدیث قدسی است و زیارت آل یاسین، هم حدیث قدسی است. اولی در ارتباط با امام حسین علیه السلام است؛ و دومی در ارتباط با امام زمان علیه السلام است.
♨️ فرق زیارت با دعا
زیارت، ایجاد ارتباط با واسطه فیض است.
دعا، درخواست نیاز است.
انسانها در این دنیا دنبال انسان کامل می گردند.
? انسان کامل سه ویژگی دارد:
۱. دنبال کمالی باشد که نقص در آن راه نداشته باشد.
۲. دنبال آزادی باشد که قید و بندی او را در بر نگیرد
۳. به دنبال راحتی باشد که از هیچ جریانی تکدر خاطر پیدا نکند.
?همه انسان ها دنبال این سه ویژگی هستند.
۱. اگر کسی در نقطه کمال به جایی رسید که نقصی نداشته باشد.
۲. در آزادی به جایی رسید که قیدی جز خدا نداشته باشد.
۳. در راحتی به جایی رسید که فقط کنار خدا راحت باشد، انسان کامل است.
?در زیارت، انسان به دنبال یک کامل میگردد تا دست خود را به دستان آن کامل بسپارد و بگوید، من را تا انتها با خود ببر.
?میان فلاسفه و عرفا برهانی وجود دارد به نام «برهان صدیقین»، که در آن یک فرد مسیری را در راه تکامل طی میکند و به مقصد میرسد و سپس دست ها را بالا می برد و می گوید «الحمدلله الذی هدانا لهذا». حق تعالی میفرمایند: « آیا کسی که به حق رسیده سزاوار تبعیت است، یا غیر او»
سپس حق تعالی میفرمایند: « حالا که به اینجا رسیدی برو و دست بقیه را بگیر و با خود بیاور».
?معنی زیارت یعنی، دست دادن زائر به دست مزوری که برگشته تا افراد را با خود بیاورد.
⁉️چرا زیارت عاشورا با سلام شروع می شود؟
✅سلام نام خداوند است. در سوره حشر میخوانیم: « سلام المومن المهیمن».
سلام نام خداست که برای ارتباط بین ناقص و کامل قرار داده شده است. با سلام نقص ناقص برطرف میشود، اما از کمال کامل کم نمیشود.
⁉️چرا خداوند زیارت عاشورا با سلام شروع کرد؟
✅ امام حسین علیه السلام می فرمایند: «سلام ۷۰ ثواب دارد که ۶۹ تا برای سلام کننده و یکی برای جواب دهنده است.» و جواب آن واجب است.
❓آیا اسم دیگری مانند سلام است که جواب آن واجب باشد؟
❓از میان هزار اسم خدا با چه اسمی شروع کنیم که جوابش واجب باشد؟
❓کدام اسم است که ارتباط کامل و ناقص را جوری برقرار کند که کامل موظف شرعی شود، از ناحیه حق تعالی، که جواب ناقص را بدهد و آن هم بهتر از آن؟
یعنی وقتی بنده ناقص سلام می کند امام به نقص بنده نگاه نمی کند بلکه بر طبق کمال خود جواب او را می دهد.
السلام علیک یا اباعبدالله یعنی انسان با این سلام ارتباط با فرد کامل برقرار میکند.
«اَلسَّلاَمُ عَلَیْکَ یَا أَبَا عَبْدِ اللَّهِ السَّلاَمُ عَلَیْکَ یَا ابْنَ رَسُولِ اللَّهِ(السَّلاَمُ عَلَیْکَ یَا خِیَرَةَ اللَّهِ وَ ابْنَ خِیَرَتِهِ) السَّلاَمُ عَلَیْکَ یَا ابْنَ أَمِیرِ الْمُؤْمِنِینَ وَ ابْنَ سَیِّدِ الْوَصِیِّینَالسَّلاَمُ عَلَیْکَ یَا ابْنَ فَاطِمَةَ سَیِّدَةِ نِسَاءِ الْعَالَمِینَ»
⁉️چرا ابا عبدالله؟
? نکته اول، عرب وقتی میخواهند یک نفر را با احترام صدا کنند، با کنیه صدایش می زنند. کنیه یا منسوب به فرزند است، یا پدر.
امام حسین علیه السلام فرزندان پسری داشتند که نام همه آنها علی بود؛ اما نام کنیه ایشان «اباعبدالله» است. «عبدالله»، یعنی پدر بنده خدا.
⁉️ عبدالله کدام فرزند امام بود؟
✅در کربلا جایگاهی وجود دارد که بالای آن نوشته شده هذا مقام عبدالله رضیع (عبدالله شیرخوار) المسمی بعلی الاصغر (نامیده شده به علی اصغر).
♨️منافاتی ندارد که علی اصغر دو نام داشته باشد، یکی «علی» و یکی «عبدالله»، و امام کنیه خود را از نام این فرزند خود گرفتند. دلیل آن شاید این باشد که علی اصغر سند مظلومیت امام حسین علیه السلام در کل تاریخ بشریت است، و خداوند هم این کنیه را برای ایشان پسندیدند و در زیارت عاشورا این نام را قرار دادند. (السلام علیک یا اباعبدالله)
? نکته دوم اینکه، هر اسمی برای فرزند انتخاب شود نشان دهنده این است که پدر و مادر به این اسم علاقه دارند و این که امام این کنیه را برگزیدند، نشاندهنده علاقه امام به بندگی خدا است. چون امام این علاقه را نشان می دهد، خدا هم این نام را برای او در عالم علم می کند، تا جبران لطف او شود.
? السلام علیک یا اباعبدالله یعنی سلام بر تو ای انسانی که امیدواریم خدای متعال شما را بر بندگی خودش ثابت قرار دهد و ما سلام میکنیم بلکه ما هم مثل شما با این سلام بنده خدا شویم.
⁉️ چه نیازی هست سلسله سند این انسان که ما به او سلام میکنیم در سلام تاکید و تصریح شود؟
?سلسله کمک میکند برای شناخت افراد از حیث طهارت نفوس.
?مامون تعدادی کبوتر نامه رسان داشت. یک بار از مسئول کبوترخانه پرسید: «چگونه اینها جای دیگر نمی نشینند؟» مسئول کبوتر خانه گفت: «ما دو کبوتر نجیبزاده را جفت می کنیم بچه های آنها نجیب زاده نسل اول می شوند، که نامه رسان و امانتدار نیستند. تا ۷ مرحله این کار را انجام میدهیم که هیچکدام نامهرسان نیستند. اما نجیبزاده های مرحله هفتم امانتدار میشوند و نامه را به مقصد می رساند.»
♻️دلیل اینکه باید در سلسله انبیا مشرک وجود نداشته باشد این است که، باید سلسله پاک باشد و طهارت داشته باشد؛ چون آنها باید امانتدار حق تعالی باشند و پیام را به مقصد برسانند.
❇️امام حسین علیه السلام امانت دار خداوند و پدر تمام بندگان از اول تا قیامت هستند. چون حق حیات بر همه انسانها از حضرت آدم تا قیامت پیدا می کنند. زیرا حضرت آدم به واسطه پنج تن آل عبا توبه اش قبول شد.
هم چنین امام حسین علیه السلام پدر همه عالم است. انسانها سه پدر دارند: (پدر ولدک پدر زوجک و پدر علمک) (پدری که او را به دنیا میآورد. پدری که همسرت را به دنیا آورده و پدری که به او علم می آموزد.)
?در ادامه امیر المومنین با وصف «سید الوصیین» و حضرت زهرا سلام الله با وصف «سیدة نساء العالمین» آورده شده است. چون آن دو سید تمام انسان ها هستند. پس امام حسین علیه السلام بهترین سلسله را دارند. از حیث طهارت و ارزش.
⁉️ #امام_حسین_علیهالسلام چگونه #انقلاب_اسلامی را سیراب کرد؟
?عارفی میگفت کنار چشمه آبی رفتم و دیدم قطرات آب از بالا می چکند و می گویند «آب».
?کنار نهر رسیدم و دیدم نهر هم میگوید «آب».
?کنار رودخانه رفتم و دیدم رودخانه هم میگوید «آب».
?وقتی کنار “دریا” رسیدم دیدم دریا ساکت است.
?از آن سه پرسیدم: «چرا میگفتید آب؟» آنها گفتند: «ما به دنبال دریا می گشتیم و زمانیکه به آن رسیدیم ساکت شدیم.»
?کنار دریا نشستم دریا موج ساخت و قد علم کرد و موجی بزرگ ساخت و گفت: «آب».
‼️گفتم تو چرا می گویی «آب».
دریا گفت: « من قد علم کردم و گفتم آب تا قطراتی که دنبال آب می گردند مرا پیدا کنند.
قطراتی که سرگردانند مرا ببینند و به دنبال من بیایند. چون من هم تشنه آنها هستم، تا آنها را پیدا کنم.»
?علی اصغر در کربلا می گفت «آب».
?علی اکبر می گفت «آب».
?ابوالفضل میگفت «آب».
? همه آنها دنبال «حسین» میگشتند.
? حسین علیه السلام هم ظهر عاشورا قد علم کرد و فرمود «آب»، تا تشنگان عالم او را پیدا کنند.
امام فرمود: «تشنگی من با شما رفع میشود؛ و تشنگی شما با رسیدن به من رفت میشود. همانطور که شما تشنه من هستید، من هم تشنه شما هستم.»
? امام فرمود «آب»، تا تمام قطرات سرگردان عالم جذب شوند.
? یکی از آن قطرات سرگردان جامعه «ایران» بود. امام حسین علیهالسلام گفت «آب» تا در ۱۳۵۰ سال بعد از عاشورا، این قطره هم به او بپیوندد.
?امام خمینی (ره) دو نیابت داشتند:
?یک نیابت عمومی از امام زمان، که ایشان مجتهد شدند.
?یک نیابت خصوصی از امام حسین علیه السلام، که ایشان انقلابی شدند.
او با نیابت عمومی مقلد ساخت.
با نیابت خصوصی علی اکبر و مسلم درست کرد.
? دشمن این را فهمیده که عاشورا انقلاب را به راه انداخت، بنابراین تمام هم و غم خود را گذاشته تا عاشورا را از ما بگیرد. ما هم باید تلاش بکنیم تا عاشورا را زنده نگه داریم. با دید انسانی و با شعار «کل یوم عاشورا و کل ارض کربلا».
«السَّلاَمُ عَلَیْکَ یَا ثَارَ اللَّهِ وَ ابْنَ ثَارِه وَ الْوِتْرَ الْمَوْتُورَ»
⁉️«ثارالله»
«ثار» را به معنی خون گرفتند، اما راغب میگوید: «ثار» به معنی خونخواه است. پس «ثارالله» یعنی، خونخواه خدا.
?روی بیرق امام زمان علیه السلام نوشته شده است: «یا لثارات الحسین» یعنی خونخواهان حسین علیه السلام.
♨️ حسین علیه السلام، خودش خونخواه خداوند است و امام زمان خونخواه حسین است. یعنی آنچه در عالم در حق امام و دینداران جفا شده است، توسط امام حسین در زمان رجعت خون خواهی می شود.
❓امام حسین علیه السلام در زمان رجعت بیشتر از همه ائمه حکومت دارند، چرا؟ چون قرار است تمام کسانی که مسیر را تغییر داده اند توسط امام از آنها خون خواهی شود و وضعیت آنها مشخص شود .
?«یا ثارالله و بن ثاره» یعنی پدر امام هم خون خواه خدا می شود.
⁉️«و الوتر الموتور»
« وتر» یعنی تکی، «الموتور» یعنی تک مانده. یعنی کسی غیر از امام در این مسیر راه پیدا نکرده است. یعنی کار امام حسین علیه السلام را احدی انجام نداده است.« ان الحسین مصباح الهدی و سفینة النجاة» یعنی نجات همه بشریت به دست امام حسین علیه السلام است.
‼️جهنم هفت در دارد و بهشت هشت در دارد، یکی از درهای بهشت به نام «باب الحسین» است. چرا؟
زیرا به واسطه امام حسین علیه السلام و عاشورا تعداد زیادی از افراد هدایت میشوند و از این درب به بهشت را پیدا می کنند . یعنی این درب ورود، هدایت یافتگان توسط امام حسین علیه السلام است.
?«وتر الموتور» یعنی تنهایی که تنها مانده و خدا خواست او را در عالم مطرح کند، تا هر کس که بارش افتاده توسط امام حسین علیه السلام بار خود را ببندد.
?سلام بر شما و آن حالت غربت شما
راستی تنها مانده بودی، بعد از ظهر عاشورا
✅امام حسین در این موارد نیز تنها هستند:
?در وفاداری اصحاب یگانه است.
?در شیوه دفاع از دین یگانه است.
?در این که ورود به حرم شما بدون اذن دخول است در بین تمام ائمه، یگانه است.
?در این که باید با همان حالت مسافرت وارد حرم ایشان شد یگانه است.
?در اینکه ۷ هزار ملک مقرب در حال گریه و ژولیده دائما در کنار حرم ایشان هستند یگانه است.
?در این که از فاصله چهار فرسخی تا حرم ایشان هفت هزار ملک، مامور استقبال از زائران ایشان و مامور مشایعت زائران هستند یگانه است.
?در این که خاک مرقد امام حجابهای هفتگانه نماز را از بین میبرد یگانه است.
?اهل بیت او در کیفیت تبلیغ یگانه بودند.
«السَّلاَمُ عَلَیْکَ وَ عَلَى الْأَرْوَاحِ الَّتِی حَلَّتْ بِفِنَائِکَ عَلَیْکُمْ مِنِّی جَمِیعاً سَلاَمُ اللَّهِ أَبَداً مَا بَقِیتُ وَ بَقِیَ اللَّیْلُ وَ النَّهَارُ»
? سلام بر تو و بر ارواحی که «حلت بفنائک» هستند. خداوند نفرموند «اجساد» بلکه فرموند «ارواح». این یعنی رابطه امام با ماموم رابطه روحانی و معنوی است و رابطه ظاهری و شکلی نیست.
? «سلام بر تو و آنها»، پشت سر هم می آید؛ چون رابطه شما رابطه معنوی شده است. البته آن اصحاب باید ویژگی «حلت بفنائک» را داشته باشند، و فانی در امام شده باشند. رابطه بین ماموم و امام مثل رابطه رئیس و مرئوس نیست. بلکه رابطه فانی و مفنا فیه است.
?مثال: اگر بگویند نقطه چیست؟ می گوییم: «آن چیزی است که نه طول دارد و نه عرض دارد و نه ارتفاع و اصلاً به حساب نمی آید. فانی در خط است.» می پرسند آیا خط را می توانید نشان دهید؟ میگوییم: «خیر، اما خط تعریف دارد، طول دارد عرض و ارتفاع ندارد و فانی سطح است.» میگویند آیا سطح را می توانید نشان دهید؟ میگوییم: «خیر، اما میتوانیم آن را تعریف کنیم، طول و عرض دارد و ارتفاع ندارد و فانی در حجم است.» می پرسند آیا حجم را می توان نشان داد ؟ می گوییم: «بله».
?اصحاب امام حسین علیه السلام هم مثل نقطه ای هستند که به حساب نمی آیند و فانی در امام هستند. آنها چیزی از خود نداشتند و می گفتند هر چه هست مال امام است.
? اگر بخواهیم این جمله ما به امام راست باشد « یا لَیتَنا کنا مَعَکم فَأفُوزَ فَوزا عَظیما ، ای کاش با تو بودیم و به فوز عظیم می رسیدیم» باید بتوانیم ادعا کنیم که «یا ابا صالح» ما فانی در شما هستیم و از خودمان هیچ نداریم.
? امام علی علیه السلام میفرمایند: «علم سه وجب است. وقتی عالم به وجب اول رسید تکبر میکند، وقتی به وجب دوم رسید تواضع میکند، وقتی به وجب سوم رسید میفهمد که هیچ نمیداند.
✔️اصحاب امام حسین عالم رسیده به وجب سوم بودند، آنها فناء در امام بودند.(حلت بفنائک)
?«علیکم منی جمیعا سلام الله»
یک قانون در عربی هست که مقدم شدن چیزی که جایش مقدم شدن نیست، افاده حصر میکند. «علیکم» مقدم شده بر «سلام» و این یعنی فقط و فقط بر شما از ناحیه من سلام خدا باد.
❇️یعنی سلام از جانب من کم و بسیار ناچیز است. بنابراین باید سلام از جانب خدا باشد و فقط ابلاغش از جانب من باشد.
?«ابداً مابقیت و بقی لیل و نهار»
❓آیا یک بار سلام می کنم؟ نه، تا مادامی که من باقی ام و تا مادامی که شب و روز و عالم بر پا است بر شما از جانب من سلام. یعنی شما مستوجب سلام خدای متعال هستید، در طول عالم، و اگر من میگویم، سلام خدا بر شما، باز هم ظرف من کوچک است، برای رسیدن سلام به شما. سلام من کم است هر چقدر هم رشد کرده باشم. پس درخواست میکنم سلام من وصل به ابدیت و وصل به انسانیت باشد و منشاء آن هم من نباشم، بلکه خدای متعال باشد و من فقط وسیله ابلاغ باشم.
?نکته: «ان الله و ملائکته یصلون علی النبی» یعنی ما میگوییم زبان ما کوتاه است برای صلوات بر پیامبر. من کجا؟ و پیامبر کجا؟ در این هنگام خداوند می فرمایند: «من را وکیل خود کن برای سلام». می گوییم: «خدایا برای این کار چه بگویم؟» می فرمایند: «بگو اللهم صل علی محمد و آل محمد». وقتی حق تعالی درود می فرستد، پیامبر باید جواب بدهند، زیرا جواب سلام واجب است؛ و البته باید به بهتر از آن جواب بدهند. پس بنابراین پیامبر به حق تعالی میگویند: «شما از جانب من همه وکیل به جواب دادن بهتر هستید». بنابراین از جانب خدا سلام بالا میرود و از جانب خدا جواب پایین میآید.
✨سلام در زیارت عاشورا هم همینگونه است «علیکم منی جمیعا سلام الله» یعنی ما به کسانی که معتقدیم حیات دارند و جواب میدهند ، سلام می کنیم. حالا آنها چگونه جواب می دهند؟ مطمئناً آنها بهتر جواب می دهند. چون جواب واجب است. حالا در نظر بگیرید اگر این قضیه دائمی شد، یعنی از الان تا قیامت مرتب این سلام ادامه یابد چه خواهد شد؟!!!
«لَقَدْ عَظُمَتِ الرَّزِیَّةُ وَ جَلَّتْ وَ عَظُمَتِ الْمُصِیبَةُ بِکَ (بِکُمْ) عَلَیْنَا وَ عَلَى جَمِیعِ أَهْلِ الْإِسْلاَمِوَ جَلَّتْ وَ عَظُمَتْ مُصِیبَتُکَ فِی السَّمَاوَاتِ عَلَى جَمِیعِ أَهْلِ السَّمَاوَاتِ»
?«لَقَدْ عَظُمَتِ الرَّزِیَّةُ»
بر ما مصیبت تو سنگین است. چون ما خود را در مظان مصیبت دیده ها دیده ایم و این بزرگی به خاطر کیفیت عاشورا است.
شاید در جاهایی واقعهای سختتر از عاشورا از نظر کمی وجود داشته باشد. اما در کربلا عظمتش کیفیتی است. چون انسان هایی در کربلا کشته شدند، که بهتر از آنها در عالم وجود ندارند.
?چهار جا روی زمین نماز تمام است، چون این چهار جا در حکم وطن ما هستند.
☘ نماز در مسجد الحرام
☘ نماز مسجد النبی
☘ نماز مسجد کوفه
☘نماز حائر حسینی
? حائر حسینی محدودهای مخصوص پیرامون قبر امام حسین(علیه السلام) که شخص مسافر میتواند یا مستحب است نمازش را در آن به صورت کامل بخواند (نه شکسته). محدودهای به قطر ۱۵ متر از مرکز قبر امام حسین علیه السلام به اطراف می باشد.
بنابراین هر انسانی پنج وطن دارد:
? وطن محل ولادت جایی که به دنیا می آید.
? وطن الوهیت مسجدالحرام.
? وطن نبوت مسجد النبی.
? وطن ولایت مسجد کوفه.
? وطن شهادت کربلا.
خداوند تعالی جوری این عالم را تنظیم کردند که این پنج جا انسان احساس میکند که وطنش است، و مانند وطنش در آنها احساس آرامش می کند.
? یکی از اختصاصات قبه امام حسین علیه
السلام اجابت دعا زیر آن است. همچنین تربت ایشان شفا است. شفای دردهای جسمی و روحی انسان است. اگر سینه شما فشرده شده و احساس افسردگی می کنید، به اندازه یک نخود از تربت کربلا بخورید سینه شما باز می شود.
? یکی از بزرگان اصفهان میگوید، استاد ملاعلی چنین فرمودند مردم ۴۰ زیارت عاشورا با صد لعن و سلام میخوانند مریض شان شفا پیدا میکند؛ من ۴۰ زیارت عاشورا نذر کردم بخوانم که آدم شوم، خواندم و آدم شدم.
?این گونه انسانی را در کربلا کشتند.
?« عَظُمَتِ الْمُصِیبَةُ بِکَ (بِکُمْ) عَلَیْنَا وَ عَلَى جَمِیعِ أَهْلِ الْإِسْلاَمِ وَ جَلَّتْ وَ عَظُمَتْ مُصِیبَتُکَ فِی السَّمَاوَاتِ عَلَى جَمِیعِ أَهْلِ السَّمَاوَاتِ»
جمیع اهل زمین و آسمان مصیبت دارند زیرا این مصیبت بر اسلام وارد شده است.
?آنهایی که این مصیبت را وارد کردهاند از جرگه مسلمانی خارج هستند؛ زیرا مصیبت وارده بر تمام اسلام وارد شده است؛ نه فقط شیعه.
?یک نفر در کربلا لقب مومن آل فرعون گرفت و او زهیربن قین است. او عثمانی مذهب بود. امام چند دقیقهای با او ملاقات داشت و سپس او به سپاه امام پیوست. هنگام جنگ خطبه خواند و گفت این آقا امام زمان ما و شما است، تا مادامی که تیر نیانداخته اید مطمئن باشید از این طرف تیر انداخته نمیشود و تا تیر نینداخته اید مسلمانید. اما اگر تیر انداختید کافر می شوید؛ چون به امام خود تیر انداختید. امام به او یک مدال دادند و فرمودند تو مانند مومن آل فرعون هستی نسبت به موسی. پس کسانی که امام را قبول ندارند مسلمان نیستند.
? کسانی که ولایت امام را قبول نداشته باشند، حتی اگر نماز شب بخوانند و مستجاب الدعوه هم باشند کافر هستند.
?برصیصای عابد مستجاب الدعوه بود، اما چون ولایت موسی علیه السلام را قبول نداشت گمراه شد. اگر ولایت نباشد هیچ عملی قبول نمی شود. ولایت روح اعمال است. اگر ولایت را قبول نکردیم بر شیطان سجده کردهایم. کسی که ولایت امام حسین علیه السلام را قبول نکرد، از اسلام خارج می شود.
? اگر چیزی در آسمان اتفاق بیافتد در زمین شبحی از آن اتفاق میافتد؛ و نه برعکس. زمین عالم سفت است و آسمان عالم علم است. هر چه در آسمان اتفاق میافتد، در عالم حقیقت و واقعیت اتفاق افتاده است و یک وجود نازلی پیدا میکند در زمین و به ما میرسد. این وجود قابل قیاس با وجود در آسمان نیست.
«فَلَعَنَ اللَّهُ أُمَّةً أَسَّسَتْ أَسَاسَ الظُّلْمِ وَ الْجَوْرِ »
دور کند خداوند متعال امتی را که اساس ظلم را برای اهل بیت ایجاد کردند.
? امت به تعداد جماعتی که هم فکر و همراه هستند، و تصمیم دارند کاری را انجام دهند، رهبرانی دارند، که چشم و گوش بسته از آنها حمایت میکند، و کمتر سراغ استدلال می روند و اگر استدلالی باشد ترجیح می دهند از آن استفاده نکنند و چشم و گوش بسته عمل کنند وجنبه تعبدی آنها قوی تر است.
⚠️ در رابطه با نبی اکرم افرادی که دور ایشان بودند امت نام می گیرند.
⚠️ در رابطه با ابوسفیان هم افرادی که دور او بودند امت نام می گیرند.
? نبی اکرم آنچه میگویند از فطریات است که قیاس آن موجود می باشد و دلیل دارند.
? اما نقطه مقابل یعنی ابوسفیان از فطریات نمی گوید. پس دلیلی دنبال مطلب بیان نمی شود و شخصی که او را قبول کرده در آخر به اسفل السافلین میرسد.
? این امت چند آدم که از قضیه یزید به وجود آمده باشند نیستند، آنها حتی قبل از معاویه بودند.
?امام علی علیه السلام ۳۰ سال بعد از پیامبر زندگی کردند. ۲۵ سال با سه خلیفه ساختند، اما در طول پنج سال آخر سه جنگ کردند.
⁉️ چرا امام با آن سه خلیفه ساخته اند اما با این سه گروه جنگیدند؟
❓چرا با خارج جنگیدند، اما با خلفا نه؟
❓چرا با عایشه جنگیدند، اما با خلفا نه؟
❓چرا با معاویه جنگیدند، اما با خلفا نه؟
✅یک جریان ریشهدار تاریخی وجود دارد که اگر دقت کنیم بحث امت مشخص می شود.
❓چرا یکی از رسالت های ائمه برخورد با ریشه ها است؟ ریشه هایی که حتی از ابوسفیان هم ریشه دارتر است.
? ابن عباس می گوید: « بر معاویه وارد شدم، او بسیار خوشنود بود، از اینکه دستگاه امام علی علیه السلام را برچیده است. نشسته بودم که وقت اذان شد. موذن هنگامی که به «اشهد ان محمد رسول الله» رسید، معاویه گفت: «نفهمیدم قرار بود اسم این فرد را دیگر نگویند! ما علی علیه السلام را کنار زدیم تا نبی کنار زده شود.» ابن عباس می گوید، من از این صحبت او خیلی ناراحت شدم.»
✂️تفاوت معاویه و علمای ثلاث در این بود که، علمای ثلاث به بهانه جوان بودن علیه السلام او را کنار زدند و خلافت را غصب کردند. اما معاویه با کلت دین مشکل دارد.
?تفاوت امام با دیگران: دشمن امام میخواهد امام نباشد. اما امام میخواهد دشمن را تبدیل به دوست کند.
«فَلَعَنَ اللَّهُ أُمَّةً أَسَّسَتْ أَسَاسَ الظُّلْمِ وَ الْجَوْرِ عَلَیْکُمْ أَهْلَ الْبَیْتِ»
?«علیکم اهل البیت»
کلمه «اهل بیت» در زیارت عاشورا، اشاره به آیه «انما یرید الله لیذهب عنکم الرجس اهل البیت و یطهرکم تطهیرا» دارد. یعنی خداوند لعنت کند افرادی را میخواستند اساس تطهیر را از بین ببرند. گاهی این افراد یهودی ها خیبر، گاهی نصارای نجران و یک زمان کسانی هستند که می خواستند اسلام باشد و در عین حال با مسیحی ها هم مهربان باشد و با ظلم هم سازگاری داشته باشد.
?این تفکر بود که ابوسفیان و معاویه را به وجود آورد.
⁉️ این امت از کجا شکل گرفت؟
آنها میگفتند ما هم از قریش هستیم، چرا باید در خاندان هاشم و عبد المطلب پیامبری باشد و در خاندان ما نباشد؟ بنابراین ریشه اصلی این امت بر اساس حسد شکل گرفته است.
? پس در طول تاریخ دو امت به موازات هم به وجود آمدند:
?یک امت بر اساس راه درست یعنی پیامبر و اهل بیت او.
?یک امت بر اساس راه غلط یعنی ابوسفیان و اهل بیت او.
خداوند در قرآن سوره احزاب می فرمایند:
«ان الذین یؤذون الله ورسوله لعنهم الله فی الدنیا والاخرة واعد لهم عذابـا مهینـا؛
آنها که خدا و پیامبرش را آزار میدهند، خداوند آنان را موردلعن خود در دنیا و آخرت قرار می دهد و برای آنها عذاب خوارکنندهای آماده کرده است.»(احزاب/۵۷)
⁉️ چه کسانی هستند که مورد لعن هستند؟
آنها کسانی هستند که نمیخواهند راه اسلام باشد، یا حتی اگر هست رهرو نداشته باشد.
❓از پیامبر صلی الله علیه و آله و سلم سوال میکنیم، چه کسانی شما را اذیت کردند؟
ایشان می فرمایند: «پنج گروه اند که من را اذیت کردند:
? اول (زائد فی کتاب الله) کسانی که در کتاب خدا زیاده وارد کردند، حال چه از لحاظ لفظی و چه از لحاظ معنوی. لفظی، یعنی آنها چیزی را به پای قرآن گذاشتند که در آن نبود و معنوی، یعنی به دین چیزی را نسبت دادند، که دین در مقابل آن موضع گرفته بود. نام آنها «مجتهدین در مقابل نص» است.
?دوم (المستحل ما حرم الله) آنهایی که حلال میشمردند آن چه را خدا حرام کرده بود. مانند: «قَالُوا إِنَّمَا الْبَيْعُ مِثْلُ الرِّبَا ۗ وَأَحَلَّ اللَّهُ الْبَيْعَ وَحَرَّمَ الرِّبَا» گویند فرقی بین تجارت و ربا نیست؛ حال آنکه خدا تجارت را حلال و ربا را حرام کرده.
⚠️قرآن می فرماید شیطان کسانی را که ربا می خورند خبط می کند. خبط، یعنی واران فهمیدن.
?علامه طباطبایی می فرمایند: «دو گروهند که به جنگ خدا می روند و از جنگ سالم برنمیگردند:
? اول، اهل ربا.
? دوم، اهل تشبیه به کفار
کسانی که در معاشرت ها، سبک زندگی، طراحی منزل، لباس و آرایششان شبیه کفار هستند. اگر افراد این گونه باشند، یعنی به جنگ با حق تعالی رفتهاند و اینها خبط می شوند، یعنی اسلام را وارانه میفهمند و به سعادت نمی رسند.
? سوم (المستحرم ما حلل الله) کسی که حرام می شمارد آنچه خدا آن را حلال شمرده است. مانند، یهودیان.
? چهارم (المغیر لسنتی) کسانی که سنت من را تغییر میدهند.
? پنجم (التارک لسنتی فی اهل بیتی) کسانی که سنت من را در مورد اهل بیت تغییر می دهند و از بین میبرند.
✅ این پنج گروه اسباب اذیت پیامبر را فراهم میکنند و مورد لعن خداوند در دنیا و آخرت هستند. اینها جزء همان گروهی اند که در زیارت عاشورا مورد لعن قرار میگیرند (علی جمیع)، چون اهل بیت را هم مورد اذیت قرار می دهند.
«وَ لَعَنَ اللَّهُ أُمَّةً دَفَعَتْکُمْ عَنْ مَقَامِکُمْ وَ أَزَالَتْکُمْ عَنْ مَرَاتِبِکُمُ الَّتِی رَتَّبَکُمُ اللَّهُ فِیهَا»
? «وَ لَعَنَ اللَّهُ أُمَّةً دَفَعَتْکُمْ عَنْ مَقَامِکُمْ»
خداوند لعنت کند امتی را که دفع کردند از مقام شما، یعنی کسانی که مقام و عزت شما را دیدند و به میدان آمدند تا جلوی مقام شما را بگیرند.
? دفع به معنای براندازی آنچه که ایجاد شده.
? رفع به معنای از بین بردن اصل ماجرا.
امة اسس اساس به دنبال رفع بودند که اصلا چیزی از اسلام باقی نماند، اما گروه دوم چون قدرت از بین بردن اصل اسلام را نداشتند با مصادیق اسلام (اهل بیت) به مبارزه پرداختند.
☘ یکی از خصوصیات اسلام الگو دادن و یکی از خصوصیات انسان الگوپذیری است. اهل بیت بهترین الگو برای انسان ها هستند. در نتیجه دشمنانی که نمیتوانند اسلام را از بین ببرند و رفع کنند در صدد دفع اهل بیت به عنوان الگوی اصلی اسلام برمیآیند.
? مقام اهل بیت
✂️ اختلاف ما با اهل سنت در این است که ما میگوییم مقام امامت مانند نبوت انتصابی است؛ اما اهل سنت میگویند امامت بعد از نبوت تمام شد، آنچه مانده خلافت است و انتصابی نیست، بلکه انتخابی است.
⁉️ حال این سوال مطرح می شود اگر کسی که قرار است جانشین پیامبر باشد، عصمت نداشته باشد، چگونه می تواند دین را تبیین کند؟
? اهل بیت از جانب خدا برای امامت منصوب شدهاند، پس مقامی بزرگ دارند.
?مردم دیندار هم دنبال الگوی متدین میگردند و در راس دینداران امام است.
⬅️ بنابراین دشمنان در صدد دفع این مقام از اهل بیت برمیآیند. (مقام انسان دیندار کامل)
?«وَ أَزَالَتْکُمْ عَنْ مَرَاتِبِکُمُ الَّتِی رَتَّبَکُمُ اللَّهُ فِیهَا»
? زائل یعنی چیزی هست میخواهند نابودش کنند.
? مقام و مراتب با هم تفاوت دارند، مقام، ثابت است. اما مراتب متفاوت است.
به اندازهای که در عالم شأن برای ماموم تصور می شود از آن بالاتر شأن برای امام تصور می شود. هرچه ما در باطن، حرکتمان بیشتر باشد در همان حد امامی داریم. اگر به انتهای درجه انسانیت برسیم در همان حد هم امامی داریم. به بیان دیگر هر انسانی در هر مرحله ای از رشد خود، امام لازم دارد.
✅ این مراتب اعلا طبق قول شیخ کلینی در اصول کافی هر شب جمعه بالاتر میروند، با هر صلواتی که ما میفرستیم به آن مرتبه اضافه میشود، هر زیارتی که میخوانیم آن مرتبه را اضافه میکند.
پس این مراتبی که خدا برای ما گذاشته است و دشمنان میخواهند این مراتب را از اهل بیت زائل کنند.
♨️ به عنوان مثال، حکومتی که قرار بود به اهلبیت برسد را نگه داشتند و زائل کردند. با این حرف که علی علیه السلام الان باید بماند تا سنش بالا برود و به چهل سالگی برسد و عقلش کامل شود. مطمئنا در آن زمان حکومت را به او پس خواهیم داد.
? دشمن میخواهد مراتبی که خدا برای ائمه در نظر گرفته است را زائل کند.
❗️جهتی که زایل کردند را دقت کنید!!!
❓ این زوال برای چه بود؟ چرا آنها مجبور به زائل کردن هستند؟
⬅️ برای اینکه وقتی ما جریان حق را می بینیم در این جریان بالا رفتن مرتبه، نیازمند پاک کردن طرف مقابل و برداشتن طرف مقابل از صحنه نیست. جریان حق چون جریان پلکانی به سمت بالاست، هر کسی می تواند مطابق شأن خود در جایگاهش قرار بگیرد و نیازمند به طرد طرف دیگر نیست.
اما در تمام جریان های باطل برای اشغال جایگاهی، باید شخصی را از بین ببریم یا ترور شخصیت و یا شخصیت انجام بدهیم.
مثلاً شهید مطهری باید از میان برود، چون تا وقتی که او در شورای انقلاب باشد جلوی کارهای خلاف را می گیرد.
«وَ لَعَنَ اللَّهُ أُمَّةً قَتَلَتْکُمْ وَ لَعَنَ اللَّهُ الْمُمَهِّدِینَ لَهُمْ بِالتَّمْکِینِ مِنْ قِتَالِکُمْبَرِئْتُ إِلَى اللَّهِ وَ إِلَیْکُمْ مِنْهُمْ وَ (مِنْ) أَشْیَاعِهِمْ وَ أَتْبَاعِهِمْ وَ أَوْلِیَائِهِمْ»
در زیارت عاشورا ۱۱ گروه از دشمنان امام معرفی شده اند، پنج گروه شخصیت حقوقی دارند و شش گروه شخصیت حقیقی دارند. تمام جریان های باطل نهایتا به یکی از این ۱۱ گروه وصل می شوند.
⭕️ لَعَنَ اللَّهُ أُمَّةً أَسَّسَتْ أَسَاسَ الظُّلْمِ
⭕️ لَعَنَ اللَّهُ أُمَّةً دَفَعَتْکُمْ عَنْ مَقَامِکُمْ وَ أَزَالَتْکُمْ
⭕️ لَعَنَ اللَّهُ أُمَّةً قَتَلَتْکُمْ
⭕️ لَعَنَ اللَّهُ الْمُمَهِّدِینَ لَهُمْ بِالتَّمْکِینِ
⭕️ لَعَنَ اللَّهُ أُمَّةً أَسْرَجَتْ وَ أَلْجَمَتْ وَ تَنَقَّبَتْ لِقِتَالِکَ
در این ۵ لعن بالا شخصیت حقوقی مطرح است.
? لَعَنَ اللَّهُ آلَ زِیَادٍ
? آلَ مَرْوَانَ
? لَعَنَ اللَّهُ بَنِی أُمَیَّةَ قَاطِبَةً
? لَعَنَ اللَّهُ ابْنَ مَرْجَانَةَ
? لَعَنَ اللَّهُ عُمَرَ بْنَ سَعْدٍ
? لَعَنَ اللَّهُ شِمْراً
در این شش لعن بالا شخصیت حقیقی مطرح است.
?بعضی از دشمنان تشکیلات و محور داشتند و فکر خاص و واحدی را تبعیت می کردند، که می شوند امت.
?اما بعضی خودشان یا گروهشان آمده بودند ولی تحت عنوان تشکیلات نبودند، که میشوند شخص.
? اما دوستان ایشان یک گروه هستند، کسانی که در مسیر حق و در امام فانی شدهاند. البته باید گفت بقیه ائمه هم در امام حسین علیه السلام فانی هستند. به این معنا که خدای متعال امام حسین علیه السلام را علم می کنند و می فرمایند: «یا با عبدالله انی سلم لمن سالمکم».
?ابتدای این سخن خطاب به شخص است، اما در آخر سخن لفظ «کم» آمده است. «ای اباعبدالله من در سلم هستم با کسانی که با شما (کم) در سلم هستند.
❓چرا لفظ «کم» آمده است؟
✔️ از باب احترام است.
✔️ از باب اینکه همه ائمه را از شما می بینیم. در روایت است، زیارت امام حسین علیه السلام به منزله زیارت همه ائمه است. نه تنها ائمه فنای در امام حسین علیه السلام هستند، بلکه این یک جریان همیشگی و پایدار است تا قیامت «الی یوم القیامة». حسین علیه السلام نوری است که هرگز خاموش نمی شود، چرا؟ چون نماینده حق است.
⁉️ چرا ۱۱ دشمن ولی یک دوست در زیارت عاشورا مشخص شده است؟
چون یک صراط مستقیم وجود دارد، و وقتی مطلب یکی است یعنی درست است. اما وقتی مطلبی کثیر شد، مشخص میشود که درست نیست. اینکه چهار انجیل وجود دارد، نشانه این است که حق نیست، چون هر کتاب، کتاب دیگر را نفی میکند. کدام انجیل واقعی است؟ مشخص نیست. اما اینکه قرآن یکی است و روز به روز تاویل های آن روشنتر میشود و جهات محفوظ آن که پیش خدا است، روشن تر می شود، نشانه حق بودن آن است. در طول تاریخ گرایش به قرآن روزبهروز بیشتر شده است و این نشانه حق بودن آن است. البته حفظ آن دشوار است.
«بَرِئْتُ إِلَى اللَّهِ وَ إِلَیْکُمْ مِنْهُمْ وَ (مِنْ) أَشْیَاعِهِمْ وَ أَتْبَاعِهِمْ وَ أَوْلِیَائِهِمْ یَا أَبَا عَبْدِ اللَّهِ إِنِّی سِلْمٌ لِمَنْ سَالَمَکُمْ وَ حَرْبٌ لِمَنْ حَارَبَکُمْ إِلَى یَوْمِ الْقِیَامَةِ»
?این عبارت وسط دو عبارتی آمده که به دشمنان امام حسین علیه السلام اشاره می کند.
☘نکته اول، «سلم» مصدر است و «حرب» مصدر است. اینجا مصدر به جای اسم فاعل آمده که نشانه ای تاکید است. یعنی طبق قاعده باید سالم می فرمود اما برای تاکید سلم گفته شده است. مثلا وقتی میگوییم: «علی عادل است» یا وقتی که می گوییم «علی عدل است»، این عبارت دوم بالاتر است. چون یعنی اگر می خواهید در عالم، عدالت پیدا کنید باید سراغ علی بروید. یعنی هم تاکید و هم مبالغه است.
سلم برای تاکید و مبالغه آمده است یعنی خیلی زیاد، یعنی من روح سلم با شما هستم.
⁉️چرا اول سلم آمده است؟ چون به ما بفهماند که حرب باید منشاء اش سلم باشد. تا سلامت از ناحیه من، به شما نباشد حرب از ناحیه من با دشمنان شما معنا ندارد.
☘نکته دوم، مصاف حق و باطل است، که این مصاف تا قیامت وجود دارد.
?نبرد حق و باطل، نبرد امروز و دیروز نیست از اول عالم (آدم و شیطان) شروع شده و تا آخر عالم ادامه دارد.
⁉️ چرا نفرمود «الی آلاخره» بلکه فرمود «الی یوم القیامه»؟ چون روز قیامت پایان عمل بدون حساب است و یوم القیامة به بعد شروع حساب بدون عمل است. پس اگر شما در گروه حق قرار گرفتید، انتظار اینکه همان لحظه به شما پاداش داده شود، نداشته باشید. زیرا الان روز عمل است تا قیامت، پس توقع پاداش نداشته باشید. از روز قیامت به بعد روز حساب و پاداش است.
? «بَرِئْتُ إِلَى اللَّهِ وَ إِلَیْکُمْ مِنْهُمْ» اعلام بیزاری لفظی است و «السلام علیک» اعلام دوستی لفظی است. یعنی در این قسمت از زیارت تولی و تبری به صورت گفتگوی لفظی محقق گردیده است.
اما خداوند می خواهد به ما بفرمایید که ابراز دوستی و نفرت، فقط و فقط به برائت و محبت لفظی نیست، بلکه عمل هم میخواهد.
عمل در چیست؟ زمانی که در زیارت عاشورا میگویید « إِنِّی سِلْمٌ لِمَنْ سَالَمَکُمْ» یعنی حقیقتاً دارید اعلام تولی عملی میکنید. «حَرْبٌ لِمَنْ حَارَبَکُمْ» برائت عملی است. نه تنها امروز بلکه تا قیامت هم لفظی و هم عملی با امام حسین علیه السلام در سلم هستم. زیرا تا قیامت زمان، زمان عمل است و از قیامت به بعد زمان پاداش است.
«إِنِّی سِلْمٌ لِمَنْ سَالَمَکُمْ وَ حَرْبٌ لِمَنْ حَارَبَکُمْ إِلَى یَوْمِ الْقِیَامَةِ»
? شب عاشورا امام سر روی زانو گذاشتند و فرمودند کسانی که بیعت من به گردن آنها است من بیعتم را برداشتم. یعنی کسانی که دنبال اجر مسلمانی آمدهاند بروند. عده ای بلند شدند و رفتند. سپس امام سربلند کردند و فرمودند: شما چرا نرفته اید؟ هر کدام از یاران چیزی گفتند. سپس امام جایگاه شان در بهشت را به آنها نشان داد. چرا امام قبل از رفتن بقیه جایگاهشان را به آنها نشان ندادند؟ چون آن وقت «سلم لمن سالمکم» معنی پیدا نمیکرد. چون آن وقت کسانی که می ماندند برای بهشت می ماندند، نه برای امام حسین علیه السلام. آنها حسین علیه السلام را پلی برای رسیدن به بهشت می کردند.
✔️پس این قسمت از زیارت عاشورا میگوید: ای حسین ما برای شما آمدیم، هرکجا می خواهید باشید ما کنار شما هستیم و هرگز از شما جدا نمی شویم. چون اگر از شما جدا شویم از هدایت جدا شده ایم!چون پیامبر فرمودند «ان الحسین مصباح الهدی»
☘ نکته سوم هیچگاه تصور این معنی که بین حق و باطل آشتی صورت بگیرد نیست. اینکه بعضی میگویند می شود دشمن را از دشمنی انداخت، محال است. «وَلَن تَرضىٰ عَنكَ اليَهودُ وَلَا النَّصارىٰ حَتّىٰ تَتَّبِعَ مِلَّتَهُم» کلمه «لن» یعنی هرگز، نفی ابدی.
این قسمت زیارت عاشورا تفسیر این آیه است. خداوند می فرماید: ای پیامبر یهود و نصارا مقابل تواند و همیشه در مقابل تو باقی خواهند ماند مگر اینکه تو از عقاید خود دست برداری و به طرف آنها بروی.
⚠️ بعضی گمان میکنند دشمنی که دشمنی اش ثابت شده است، امکان دارد شمنی اش را کنار بگذارد! خیر اینگونه نیست.
? مثلاً آمریکا همیشه دشمن ما باقی خواهد ماند و هیچ گاه دست از دشمنی نمی کشد. اگر گاهی هم سخنان قشنگی بزند یا پیشنهاد خوبی مطرح کند، از روی مکر و حیله است.
? حدیث امام صادق علیه السلام: «ولله قیام قائم ما محقق نخواهد شد، مگر اینکه مرز بین حق و باطل کاملاً ممتاز گردد». قسم جلاله نشانه اهمیت است. یعنی هر چه جلو میرویم باید امتیازها بیشتر شود. حق به صراحت مشخص می شود. باطل به صراحت مشخص میشود. کی حق است؟ کی باطل است؟ کی در کدام مسیر پا می گذارد؟ یک خصوصیت حق این است که هرچه جلوتر میرود، علاوه بر اینکه خالص بودن خود را نشان میدهد، افراد خالص را هم به خود جذب میکند؛ اگر خالص ها زیاد شوند، میزان گرایش به حق طلبی زیاد میشود. اگر ناخالص ها زیادتر شوند میزان گرایش به باطل طلبی زیادتر می شود.
❇️ اوایل انقلاب مسائل قاطی بود و افراد و گروه هایشان مشخص نمی شدند. اما هر چه زمان جلوتر میرود، افراد و وابستگی آنها به گروه هایشان مشخص تر می شود.
?تجربه می گوید کسانی که بین طرفین بودند و به گروه خاصی وابسته نبودند، با گذشت زمان خود را به یکی از دو گرایش حق یا باطل پیوند می دهند.
سنت خداوند بر این است که، در طول تاریخ جریانات و حوادث یکی پس از دیگری اتفاق می افتد؛ و همین اتفاقات سبب می شود که افراد به یکی از دو گروه حق یا باطل بپیوندند.!
? امام باقر علیه السلام فرمودند: «خداوند غربال هایی دارد که مرتب انسانها را در طول تاریخ با آنها غربال می کند، جریاناتی پیش می آورد تا انسان ها بتوانند مسیر حق را از باطل تشخیص دهند.»
? البته تشخیص حق آسان است، حفظ جریان حق مشکل است. هر کس در جریان ها و حوادث به وجدان خود مراجعه کند، حق را در میابد و چیز قابل انکاری نیست. اما حفظ حق سخت است.
ادامه دارد…
?برگرفته از سخنرانی استاد کشکولی?
┄┅═✼???✼═┅┄
https://eitaa.com/joinchat/1920794680C5ee2dc7362
┄┅═✼???✼═┅┄
?????????????
???????????
#تفسیر_زیارت_عاشورا
قسمت سیزده
«بِأَبِی أَنْتَ وَ أُمِّی»
⁉️ سوال: آیا صحیح است یک انسان خود را فدای یک انسان دیگر کند و بگوید «فدایت شوم» و از آن مهمتر پدر و مادرش را هم فدای آن انسان دیگر کند؟
? قبلا اشاره شد که دوستان امام یک گروه هستند و آن هم کسانی هستند که تعلق روحی با امام دارند. وقتی تعلق امام و ماموم روحانی و معنوی باشد، مدل ابراز علاقه ماموم به امام هم باید به گونهای باشد که او را به فنا در امام برساند.
?ملا هادی سبزواری می گوید:
«در خدا گم شو فنا این است و بس
گم شدن گم کن وصال این است و بس»
✔️یعنی اگر میخواهی فانی در خدا باشی باید گم شوی، و اگر میخواهی باقی باشی باید گم شدن را هم گم کنی.
عبارت «حلت بفنائک» اشاره دارد که ماموم باید در امام گم شود. اما این قسمت از زیارت می گوید ماموم باید گم شدن را هم گم کند. یعنی خود و پدر و مادر خود را نمی شناسند. او همه دارایی های خود را در راه امام می دهد. او تمام چیزهایی که ایجاد وابستگی می کنند مانند، والدین، مال و حتی خود را کنار می گذارد و خالصانه در راه امام فدا می کند.
? امام علی علیه السلام می فرمایند: «اگر کسی میخواهد به یکی از مردگان خدا نظر کند، به علی نگاه کند.»
❓ چرا امام خود را مرده میداند؟ چون مرده در پیشگاه غسال هیچ اراده ای از خود ندارد. امام هم در مقابل خداوند هیچ ارادهای از خود ندارد.
? امام علی علیه السلام روی منبر کوفه می فرمایند: «مردم من در طول سال از یک سوم گوسفند مصرف می کنم و همواره نان جو میخورم. اما ممکن است شخصی این توهم را بکند که علی با کدام قدرت در خیبر را از جا کند؟ من میگویم، قدرت خدا بود که در دست علی تجلی پیدا کرد. پس کسی که من را علی کرده است، خداوند است. او اعلی و من علی هستم.»
✅ معمولاً فنا را در مورد زنده به کار می برند. یعنی باید شخصی که فدایش می شوند زنده باشد. پس این قسمت از زیارت عاشورا اشاره به این دارد که امام حسین علیه السلام حیات دارند و زنده هستند.
✅ در عبارت «بابی انت و امی» کلمه «انت» ملاک وحدت را میرساند. همان که قبلاً گفته شد که همه ائمه یکی هستند. این که به جای «انتم» کلمه «انت» آمده است، نشانه یکی بودن همه ائمه است.
«بِأَبِی أَنْتَ وَ أُمِّی»
⁉️ ممکن است پدر و مادر انسان در قید حیات نباشند، پس چگونه فرد در زیارت می گوید پدر و مادرم به فدای شما؟
در هیچکدام از روایات هم نیامده است که کسی که والدینشان فوت کردند، این قسمت از زیارت را نخواند.!!
❓پس کسی که والدینش از دنیا رفته اند چگونه می تواند بگوید پدر و مادرم فدای شما؟
✅ در واقع فرد می گوید آنچه موجب حیات من شد موجب حیات من باد. به بیان دیگر کسی که فرد را به این دنیا آورده پدر و مادرش هستند، آنها به او واقعیت دادند. حال باید فرد به جایگاه اصلی خود برسد، که حقیقت است.
⁉️ فرق حقیقت و واقعیت در چیست؟
واقعیت آن چیزی است که هست.
حقیقت آن چیزی است که باید باشد.
اگر حق و واقع با هم مطابقت داشته باشند انسان به مقام خلیفه الهی می رسد.
البته در موارد زیادی بین حق و واقع مطابقت وجود ندارد.
پدر و مادر هست و بودن فرد را ایجاد کردند و او را به این جهان آوردند، تا به هدف خاصی برسد. پس باید این واقعیت در مسیر حقیقت قرار بگیرد.
?در این قسمت از زیارت عاشورا فرد می گوید واقع من را منطبق بر حق بفرما. هست من را بر آنچه باید باشم منطبق بفرما. برای این که به حقیقت برسد، باید آنچه که دارد را در طبق اخلاص بگذارد و برای آنچه که می خواهد باشد فدا کند.
?یکی از خصوصیات شیعه این است که دائماً در حال تجدید رتبه است و پله پله بالا می رود.
❓چرا شب قدر تکرار می شود؟ برای اینکه در شب قدر هر سال رتبه انسان بالاتر می رود. شب قدر پله پله بالا رفتن است.
? امام صادق علیه السلام می فرمایند: «هر گاه شخصی عملى انجام میدهد، تا یکسال ادامه دهد، سپس اگر خواهد به عمل دیگرى منتقل شود؛ زیرا شب قدرى که تقدیرات و مشیتهای الهی در آن محقق میشود ضمن یک سال خواهد بود»
?ما در شب قدر هم زیارت امام حسین علیه السلام را می خوانیم. مضامین زیارت امام حسین علیه السلام در شب قدر باید ها و نباید های ما را برای کل سال مشخص میکند.
پس ما یک سال تلاش میکنیم برای رسیدن به یک شب
یک شب تلاش میکنیم برای هزار ماه (یک عمر و همیشه)
پس آنچه فرد دارد (پدر و مادر) وقتی برای امام فدا شد متصل به حقیقت می شود و دیگر هیچ گاه تمام نمیشود و از بین نمیرود.
? امام حسین علیه السلام می فرمایند: همانا کتاب خدا بر چهار شی ء استوار است:
? عبارت
? اشاره
? لطایف
? حقایق
? عبارت برای عموم مردم است.
? اشاره برای خواص است.
? لطافت برای اولیا است.
? حقایق برای انبیا است.
فرد با عبارت «بابی انت و امی» می خواهد به حقایق برسد، یعنی به مقام انبیا برسد.
❗️«بابی» جار و مجرور است، که در اینجا مقدم شده، یعنی اگر قرار باشد ما خود را فدا کنیم تنها جایی که سزاوار است برای شما است.
«لَقَدْ عَظُمَ مُصَابِی بِکَ فَأَسْأَلُ اللَّهَ الَّذِی أَکْرَمَ مَقَامَکَ وَ أَکْرَمَنِی (بِکَ)أَنْ یَرْزُقَنِی طَلَبَ ثَارِکَ مَعَ إِمَامٍ مَنْصُورٍ مِنْ أَهْلِ بَیْتِ مُحَمَّدٍ صَلَّى اللَّهُ عَلَیْهِ وَ آلِهِ»
? ای امام حسین علیه السلام مصیبتی که به شما وارد شد، مصیبت به ما است. ما با این مصیبت از خدا درخواست میکنیم، که مقام شما به کرامت برسد و ما هم به واسطه شما به آن مقام برسیم. این که خداوند به ما رزق بدهد که ما به واسطه شما بتوانیم طالب خون شما بشویم، با امامی که خداوند به او نصرت داده که از اهل بیت هم هست.
✅ مصیبت به امام حسین عین مصیبت به ما است، و ما این مصیبت را پله ترقی خود قرار می دهیم و از خدا درخواست چند چیز می کنیم:
☘ کرامت شما
☘ کرامت خودمان
☘ اتصال به شما
☘ سربازی ولیعصر
یعنی درک کردن مصیبت امام، زمینه ترقی ما در این چهار مورد می شود.
✅ در زیارت اربعین می خوانیم: «و بَذلَ مُهجَتـَهُ فيكَ ليَستـَنقـِذَ عِبادكَ مِنَ الجَهالةِ وَ حَيرَةِ الضـَلالة». پس امام حسین علیه السلام خون دل خود را برای کردند تا بنده های تو را نجات دهند از جهالت و حیرت ضلالت. یعنی از
? بن بست های فکری در مسائل اعتقادی
? بن بست های قلبی در مسائل ایمانی
?ظلالت نقطه مقابل هدایت و مربوط به قلب است.
? جهالت نقطه مقابل علم و مربوط به عقل است.
امام حسین علیه السلام خون دل خود را دادند، تا عقل ما و قلب ما کامل شود. وقتی قلب و عقل ما کامل شد اتصال به حق پیدا می کنیم.
✅ چرا عاشورا متصل به امام مهدی علیه السلام است؟ چرا جریان عاشورا متصل به خاتم الاوصیا است؟
امام زمان خونخواه امام حسین علیه السلام است، و امام زمان هنگام رجعت توسط امام حسین علیه السلام به خاک سپرده میشود.
هنگام رجعت امام حسین علیه السلام اولین کسی هستند که رجعت می کنند و امام زمان را دفن میکنند و دنباله کار امام زمان را به مدت شش هزار سال ادامه میدهند.
⁉️ آیا درخواست ما امام را بالا میبرد، یا اینکه ایشان خودشان در این مقام هستند و درخواست ما برای فهمیدن خودمان است؟
ما می خواهیم کرامت انسانی امام حسین علیه السلام را بفهمیم تا بعد خودمان درخواست کرامت انسانی کنیم. چون حب نفس داریم و میخواهیم خودمان هم رشد کنیم. حب نفس خوب است در جایی که محبت ما به خودمان شعبه ای از محبت خدا به ما باشد. اگر خودمان را دوست نداشته باشیم رشد نمی کنیم.
⁉️ چه ارتباطی بین امام حسین علیه السلام و امام زمان علیه السلام وجود دارد؟ چرا بعد از کرامت باید طرح خون خواهی کرد؟ و چرا در رکاب امام زمان باید خواهی کرد؟
چون قبل از امام مهدی علیه السلام خونخواهی معنا ندارد. خونخواهی به معنای ارزشگذاری به جریان عاشورا است. ارزش گذاری به کرامت انسانی است.
پس من درخواست میکنم که به امام زمان برسم و زیر سایه خونخواهی امام حسین علیه السلام به کرامت انسانی برسم.
? زیارت عاشورا هدف را به ما نشان میدهد که آن رسیدن به امام مهدی علیه السلام است. جهت را هم به ما نشان میدهند که آن خونخواهی امام حسین علیه السلام است. نتیجه آن هم کرامت انسانی است.
«لَقَدْ عَظُمَ مُصَابِی بِکَ فَأَسْأَلُ اللَّهَ الَّذِی أَکْرَمَ مَقَامَکَ وَ أَکْرَمَنِی (بِکَ)أَنْ یَرْزُقَنِی طَلَبَ ثَارِکَ مَعَ إِمَامٍ مَنْصُورٍ مِنْ أَهْلِ بَیْتِ مُحَمَّدٍ صَلَّى اللَّهُ عَلَیْهِ وَ آلِهِ»
⁉️ در طول تاریخ زیارت عاشورا خوانده شده است. انسان ها آمدند و رفتند. اما امام زمان ظهور نکردند. اینکه بحث امام زمان برای آنها مطرح باشد، چه سودی دارد؟ اگر افراد طلب خونخواهی نکنند چه اتفاقی میافتد؟
✅ جواب: تا متحرک مقصد خودش را نداند موفق به حرکت نمیشود. یعنی عاشورا مسیر حرکت را به ما نشان می دهد.
قبلا گفته شد که شب قدر در طول یک سال سبب رشد و ترقی ما می شود؛ و اتفاقا این شب پیچیده شده به امام زمان و امام حسین علیه السلام.
? امام صادق علیه السلام فرمودند: (به بلندی برو، به سمت راست و چپ خود توجه کن، سرت را سوی آسمان کن و سپس به سوی قبر حسین بن علی علیهالسلام توجّه کن و بگو: «السَّلَامُ عَلَیْکَ یَا أَبَا عَبْدِ اللَّهِ، السَّلَامُ عَلَیْکَ وَ رَحْمَهُ اللَّهِ وَ بَرَکَاتُهُ») وقتی که این گونه زیارت می خوانی گویا روح ۱۲۴ هزار پیامبر با تو ملاقات کرده اند.
?خواندن زیارت امام حسین علیه السلام در شب نیمه شعبان که مال امام زمان است و در شب قدر که مال خود انسان است، ( می خواهید در این شب قدر خودتان را بشناسید) نشانه این است که خط و مقصد مشخص است و انسان اگر بخواهد به مراتب بالا برسد، باید در مسیر امام حسین علیه السلام حرکت کند.
⁉️ خونخواهی امام حسین علیه السلام یک امر مقدس است و چون اتصال به کرامت انسانی دارد، هر کسی نمی تواند ادعای خونخواهی کند. و اتصال این کلام با کلام «بابی انت و امی» که قبلاً خواندهایم در چیست؟ چرا میگوییم پدر و مادر من فدای شما شوند؟
✅ پاسخ: پدر و مادر من در زمان حیاتشان این زیارت را خوانده اند و گفته اند پدر و مادرم فدایت شوند، جد من هم همین زیارت را خوانده و فرزندان من هم در آینده خواهند خواند و آنها هم می گویند پدر و مادرم فدای شما باد. یعنی پدر و مادرها در طول تاریخ فدای امام حسین علیه السلام شدند، تا به کرامت انسانی برسند و سپس خونخواه امام می شوند.
? خداوند می فرمایند بزرگترین حزن یک انسان باید تحتالشعاع بزرگی مصیبت امام حسین علیه السلام باشد.
? امام صادق علیه السلام می فرمایند: «اگر میخواهید برای والدین و اقوام خود گریه کنید برای امام حسین علیه السلام گریه کنید.» چون تمام سنگینی مصیبت ها نشات گرفته از مصیبت امام حسین علیه السلام است و ریشه همه مصیبت ها مصیبت امام حسین علیه السلام است.
⁉️ امام حسین علیه السلام در میان همه ائمه از نظر کمیت و کیفیت قیام منحصر به فرد است. چرا امام اینگونه قیام کردند؟
✅ برای اینکه در سه جهت راه را به ما نشان دهند و باعث ترقی ما شوند:
? در جهت گیری ما در بحث اطاعت
? در جهت گیری ما در بحث معصیت
? در جهت گیری ما در بحث مصیبت
☘ شکر مربوط به مقام علیین است.
☘ صبر مربوط به مقام متوسطین است.
☘ جزع و فزع مربوط به مقام ناسوتیان است.
عاشورا صحنه نبرد در مسیر طاعت است. اگر طاعت و عبادت برای شما خیلی سنگین شد، ناامید نشوید و به سنگینی قیام امام حسین علیه السلام نگاه کنید.
? یکی از توصیه های امام حسین علیه السلام به زینب سلام الله علیها این است که «در نماز شبت من را فراموش نکن.» یکی از طاعت هایی که نیاز به صبر دارد، نماز شب است. پس عاشورا سبب می شود صبر در مقابل طاعت را بیاموزیم و به مقام متوسطین برسیم.
? همچنین عاشورا صحنه نبرد در مصیبت است. روز عاشورا هر مصیبتی که ممکن است برای یک فرد اتفاق بیفتد را حضرت زینب میبیند و از ظهر به بعد هم هر چه یک اسیر میتواند ببیند را حضرت زینب می بیند. اما مانند یک کوه استوار است و تا جایی پیش می رود که به کرامت انسانی می رسد.
پس عاشورا سبب می شود مقام ما به علیین برسد.
«اللَّهُمَّ اجْعَلْنِی عِنْدَکَ وَجِیهاً بِالْحُسَیْنِ علیه السلام فِی الدُّنْیَا وَ الْآخِرَةِ»
خدایا به واسطه آن تولی و تبری عملی و به واسطه فنای در امام و شناخت حقیقت حسینی میخواهم نزد تو آبرومند باشم.
? «اللَّهُمَّ اجْعَلْنِی» یعنی خدایا من را پیش خودت قرار بده. من می خواهم در کنار تو باشم.
? کلمه «اجْعَلْنِی» در عربی به معنای «سیر» یعنی گردیدن، هم آمده است. یعنی خدایا بگردان ما را نزد خودت. یعنی هر که و هر چه هستیم میخواهیم پیش تو باشیم. البته می دانیم که پیش تو بودن یک آبرو میخواهد و یک اسبابی نیاز دارد. می فرمایند آبرو و اسباب دست امام حسین علیه السلام است.
? «وجيها» آبرودار، به واسطه حسین علیه السلام در دنیا و آخرت.
⁉️ آیا می شود انسان در دنیا پیش خدا باشد، همانطور که در زیارت عاشورا تقاضا می کند، «اللَّهُمَّ اجْعَلْنِی عِنْدَکَ»؟
✅ همانگونه که امام حسین در دنیا عند الله است، هر کسی مسیر امام حسین علیه السلام را طی کند در دنیا عند الله می شود. این یعنی فرد محدود فکر نمی کند. او دنیا را سطح پایینی از آخرت می داند و تقاضا می کند که در کنار خدا بودن از دنیا شروع شود و همیشه استمرار پیدا کند. یعنی این ارتباط فرد با خدا همواره برقرار است و هیچگاه از بین نمی رود.
?در این نوع ارتباط واسطه هیچ گاه از بین نمی رود. معمولاً در امور دنیوی واسطه ها برای همیشه کنار می روند و طبع انسان واسطه را عقب می زند. مگر اینکه روح اتصال، روح واسطه باشد، و اتصال بدون واسطه ممکن نباشد. یعنی فرد بخواهد پیش خدا آبرومند باشد، بدون امام حسین علیه السلام ممکن نباشد. پس میگوید: «خدایا آبروی من را همه جا با حسین علیه السلام تضمین کن.» در نتیجه چون آبروی حسین علیه السلام دائمی است، آبروی فرد هم دائمی می شود.
❓خدا به امام حسین علیه السلام چه آبروی داده است؟
✔️ امام حسین علیه السلام هر چه داشت برای خداوند داد. خدا هم هرچه دارد برای امام حسین علیه السلام میدهد. آبرو، وجاهت و تقرب مال خداست و فرد نزد امام حسین علیه السلام می رود و از او میخواهد که از خدا بخواهد راه را به او نشان دهد. امام حسین علیه السلام چون آشنایی درگاه خداوند است، در نتیجه کسی که به امام متصل شود آشنای درگاه خداوند خواهد شد. امام حسین علیه السلام با همه انبیا و اولیا آشنا است و فرد هم به واسطه اتصال به ایشان با همه انبیا و اولیا آشنا خواهد شد.
«إِنِّی أَتَقَرَّبُ إِلَى اللَّهِ وَ إِلَى رَسُولِهِ وَ إِلَى أَمِیرِ الْمُؤْمِنِینَوَ إِلَى فَاطِمَةَ وَ إِلَى الْحَسَنِ وَ إِلَیْکَ بِمُوَالاَتِکَ وَ بِالْبَرَاءَةِ (مِمَّنْ قَاتَلَکَ وَ نَصَبَ لَکَ الْحَرْبَ وَ بِالْبَرَاءَةِ مِمَّنْ أَسَّسَ أَسَاسَ الظُّلْمِ وَ الْجَوْرِ عَلَیْکُمْوَ أَبْرَأُ إِلَى اللَّهِ وَ إِلَى رَسُولِهِ) مِمَّنْ أَسَّسَ أَسَاسَ ذَلِکَ وَ بَنَى عَلَیْهِ بُنْیَانَهُوَ جَرَى فِی ظُلْمِهِ وَ جَوْرِهِ عَلَیْکُمْ وَ عَلَى أَشْیَاعِکُمْ بَرِئْتُ إِلَى اللَّهِ وَ إِلَیْکُمْ مِنْهُمْوَ أَتَقَرَّبُ إِلَى اللَّهِ ثُمَّ إِلَیْکُمْ بِمُوَالاَتِکُمْ وَ مُوَالاَةِ وَلِیِّکُمْ وَ بِالْبَرَاءَةِ مِنْ أَعْدَائِکُمْ وَ النَّاصِبِینَ لَکُمُ الْحَرْبَ وَ بِالْبَرَاءَةِ مِنْ أَشْیَاعِهِمْ وَ أَتْبَاعِهِمْ»
?دوستی فرد نسبت به امام حسین علیه السلام سبب تقرب او به سوی خداوند است.
محبت فرد به امام حسین علیه السلام سبب تقرب او به سوی حق تعالی، رسول حق، وصی حق، فاطمه زهرا سلام الله علیها، امام حسن مجتبی و به سوی خود امام حسین علیه السلام می باشد.
یعنی فرد بخواهد به امام حسین علیه السلام نزدیک شود، باید محبت امام حسین علیه السلام را داشته باشد. پس نزدیکی به امام مساوی با محبت است؛ و اگر محبت نباشد نزدیکی هم وجود نخواهد داشت.
? اینکه در گوش راست نوزاد اذان گفته میشود و در گوش چپش اقامه گفته میشود و سقف دهان نوزاد را با تربت امام حسین باز می کنند برای این است که بذر محبت امام حسین علیه السلام در وجود فرد کاشته شود.
❓? اگر انگشتری را از بالا رها کنید به سمت پایین میافتد، اما دود آتش بالا میرود چرا؟
✔️ اگر کمی توجه کنید می بینید که هر چیزی می خواهد به اصل خود برگردد؛ انگشتر از سنگ و خاک است و میخواهد به زمین برگردد.
⁉️ سوال: اصل و ریشه ما انسان ها کجاست؟ریشه ما خدا است، پس ما در باطن و فطرت خود دنبال اصل خود می گردیم و می خواهیم به اصل خود بازگردیم. حال که همه اجبارا به سمت خدا برمیگردیم، پس چه زیبا است که این راه را اختیاری طی کنیم و به سمت خدا برگردیم.
? این که بدن ما پیر می شود، بازگشت به اصل در ظاهر است.
? این اینکه شب قدر انس پیدا می کنیم با خدا، بازگشت به اصل در باطن و معنوی است.
⬅️ حال اگر امام حسین علیه السلام قرار باشد واسطه تقرب فرد باشد، پس شخص باید امام را بیشتر از خودش دوست داشته باشد. اصحاب امام حسین علیه السلام در کربلا این را فهمیده بودند؛ برای همین امام را رها نمیکنند.
⁉️ چرا در روز عاشورا تمام شهدا امام حسین علیه السلام را صدا زدند و امام حسین علیه السلام بالای سر آنها رفتند؟ چون آنها می خواستند برای آخرین لحظه تجدید عهد کنند و تقرب به امام جویند.
? در این قسمت از زیارت عاشورا می خوانیم که فرد برای تقرب به حق باید به امام حسین علیه السلام تقرب داشته باشد. هر چه بشریت از مبدا کربلا دورتر می شود، امام حسین علیه السلام محبوب تر می شود. هر کس به امام نزدیک تر باشد مقرب تر خواهد بود. به خاطر همین است که امام زمان علیه السلام هر صبح و شام برای تقرب به امام حسین علیه السلام اشک می ریزند.
?تا زمانی که تولی و تبری به مقام عمل نرسد، کارکردی برای انسان ندارد. تقرب به سوی خدا تولی و تبری عملی میخواهد.
? در این جهان دو جبهه وجود دارد:
☘ جبهه تقرب، افرادی که به دنبال امام حسین میروند
☘ جبهه تبعد، افرادی که مقابل امام حسین علیه السلام هستند.
خط میانه وجود ندارد.
? «أَشْیَاعِکُمْ» یعنی ای امام، تا الان در زیارت گفتیم، ظلم به شما، ظلم به تمام عالم انسانیت است. در این قسمت می گوییم، ظلم به شیعیان شما هم ظلم به شما است.
? یعنی عاشورا قطعاً یک واقعیه ای که در زمان خاصی اتفاق افتاده و دوستان و دشمنان محدودی داشته باشد نیست! بلکه خداوند عاشورا را وسیله ای برای دوستیابی و شناختن دشمن در تمام دوران قرار داده است. بنابراین هر جریانی که در طول تاریخ به نام امام حسین علیه السلام اتفاق می افتد، نسبت به آن اعلام محبت می کنیم؛ و نسبت به دشمنان آن جریان اعلام انزجار می کنیم.
? این گونه کربلا در طول تاریخ ادامه دارد و پایان نمی یابد.
«بَرِئْتُ إِلَى اللَّهِ وَ إِلَیْکُمْ مِنْهُمْ وَ أَتَقَرَّبُ إِلَى اللَّهِ ثُمَّ إِلَیْکُمْ بِمُوَالاَتِکُمْ وَ مُوَالاَةِ وَلِیِّکُمْ وَ بِالْبَرَاءَةِ مِنْ أَعْدَائِکُمْ وَ النَّاصِبِینَ لَکُمُ الْحَرْبَ وَ بِالْبَرَاءَةِ مِنْ أَشْیَاعِهِمْ وَ أَتْبَاعِهِمْ»
در آیه قرآن می خوانیم: «مَثَلًا كَلِمَةً طَيِّبَةً كَشَجَرَةٍ طَيِّبَةٍ أَصلُها ثابِتٌ وَفَرعُها فِي السَّماءِ»
«کلمه طیبه» مثل درخت پاکیزه ای است که اصل و ریشه آن ثابت است؛ و فرع آن در آسمان هاست. همیشه میوه دارد و میوه آن تمام نمی شود. در تفسیر این آیه می گویند این درخت در خانه حضرت زهرا سلام الله علیها است و وصل به حوض کوثر است، و شاخه های آن در خانه شیعیان است و شیعیان از طریق شاخه بهره می برند. یعنی شیعیان از طریق این درخت به آسمان ها دست پیدا می کنند و بالا می روند.
? امام علی علیه السلام در تفسیر آیه «يَرْفَعِ اللَه الَّذِينَ آمَنُوا مِنْكُمْ وَ الَّذِينَ أُوتُوا الْعِلْمَ دَرَجاتٍ» می فرمایند: کسی که بهره علمی ببرد در همین دنیا از حوض کوثر و نعمتهای بهشتی بهرهمند میشود.
بنابراین برای رسیدن به حوض کوثر باید به علی علیه السلام متوسل شویم.
? خداوند متعال می داند که انسان ها دوست دار کمال هستند، پس خداوند «انسان کامل» را به آنها معرفی می کند. به انسانها می فرماید: من اسلام کامل آوردم و در روز اسلام کامل، که روز عید غدیر است، انسان کامل را به شما معرفی کردم. چون انسان فطرتا دنبال کمال است و حرکتش را منطبق با آن قرار می دهد. اگر انسانها به مقام انسان کامل برسند به ریشه دست پیدا کردند و به آسمان ها می رسند.
? امام علی علیه السلام می فرمایند: «فَلَأَنَا بِطُرُقِ السَّمَاءِ أَعْلَمُ مِنِّي بِطُرُقِ الْأَرْضِ» من به راه آسمان واردترم تا به راههای زمین. یعنی از من سراغ صاحبخانه را بپرسید.
✔️ انسان ها به اصل خود برمی گردند. همه عالم به اصل خود برمیگردند. مخلوق و سمت خالق میرود. پس قاعدتا همه ما یک روزی تمام می شویم و آنچه که باقی می ماند «وجه خدا» است. برای رسیدن به این اصل، زیارت عاشورا به ما کمک می کند و راه را به ما نشان می دهد. زیارت عاشورا به ما می گوید اگر شما بچه تان را دوست دارید، اگر پدر و مادرتان را دوست دارید، به خاطر حضرت زهرا و محبت حضرت زهرا است.
? «بَرِئْتُ إِلَى اللَّهِ وَ إِلَیْکُمْ مِنْهُمْ وَ أَتَقَرَّبُ إِلَى اللَّهِ ثُمَّ إِلَیْکُمْ» من بیزاری می جویم از همه یازده گروه دشمنان به سوی خدا و به سوی شما، و تقرب پیدا می کنم به سوی خدا و سپس به سوی شما.
? دوستی شما ضمانت تقرب به من است. تا دوستی شما نباشد من به حوض کوثر نمیرسم و خودم را پیدا نمیکنم.
☄ بیزاری باید جهت دار باشد، مانند محبت. «بَرِئْتُ إِلَى اللَّهِ وَ إِلَیْکُمْ مِنْهُمْ» از چه کسانی برائت می جوییم؟ از همه دشمنان به سوی خدا.
☄ این اعلام بیزاری مایه تقرب به خدا است، اگر اعلام بیزاری صادقانه باشد ما را به تقرب می رساند.
یکی از راه های تقرب به خدا خواندن زیارت عاشورا در حرم ائمه است.
☄ «بِالْبَرَاءَةِ مِنْ أَعْدَائِکُمْ» یک جریانی مقابل اهل بیت است که مرتب جنگ راه می اندازد و خشونت طلب است. بنای آنها بر راه انداختن جنگ است و خشونت طلبی مال جریان باطل است.
☄ مقربان درگاه خدا مورد نظر ائمه هستند. تا نظری از جانب آنها نباشد تقربی هم نیست.
☄ اول تخلیه و بعد تحلیه. فرد اول باید بیزاری را اعلام کند و ظرف وجودی اش را پاک کند بعد به سوی خدا تقرب جوید.
☄ کلمه «ثُمَّ إِلَیْکُمْ» دلالت بر این دارد که تقرب به خدا و ائمه در طول هم هستند.
☄ «وَ النَّاصِبِینَ لَکُمُ الْحَرْبَ» از دشمنان ائمه باید گریخت، تا به تقرب رسید. عداوت و دشمنی یک عده علنی است و یک عده، دشمنی پنهانی دارند. باید از همه آنها بیزاری جست.
☄ «وَ بِالْبَرَاءَةِ مِنْ أَشْیَاعِهِمْ» فقط و فقط نباید از دشمن بیزار باشیم بلکه باید از «اشیاع» آنها هم بیزار باشیم. راغب در مفردات «اشیاع» را «مثل» معنی می کند. یعنی کسانی که مثل این دشمن هستند، باید از آنها بیزاری جست. به بیان دیگر اگر کسانی شرایط لازم و کافی داشته باشند، دشمن ائمه میشوند، مثل آن دشمنان هستند.
☄«وَ أَتْبَاعِهِمْ» از اتباع همه باید دوری کرد. (کسی که به فعل قومی راضی باشد از آنها محسوب میشود)، بعضی ها کربلا نبودند اما راضی به آن کار بودند.
«إِنِّی سِلْمٌ لِمَنْ سَالَمَکُمْ وَ حَرْبٌ لِمَنْ حَارَبَکُمْ وَ وَلِیٌّ لِمَنْ وَالاَکُمْ وَ عَدُوٌّ لِمَنْ عَادَاکُمْفَأَسْأَلُ اللَّهَ الَّذِی أَکْرَمَنِی بِمَعْرِفَتِکُمْ وَ مَعْرِفَةِ أَوْلِیَائِکُمْ وَ رَزَقَنِی الْبَرَاءَةَ مِنْ أَعْدَائِکُمْأَنْ یَجْعَلَنِی مَعَکُمْ فِی الدُّنْیَا وَ الْآخِرَةِ وَ أَنْ یُثَبِّتَ لِی عِنْدَکُمْ قَدَمَ صِدْقٍ فِی الدُّنْیَا وَ الْآخِرَةِ»
?در این فراز زائر ده نکته را از خداوند درخواست می کند. که همه آنها برای حرکت انسانی بسیار لازم و ضروری هستند.
✅«إِنِّی سِلْمٌ لِمَنْ سَالَمَکُمْ وَ حَرْبٌ لِمَنْ حَارَبَکُمْ» یعنی علاوه بر این که سلم من سلم شما است، حرب من هم حرب شما است، ولایت من هم ولایت شما و عداوت من عداوت شما است. یعنی من به شما بسیار نزدیک شدهام و احساس نزدیکی می کنم، چون محبت، فرد را عین محبوب می کند.
? امام علی علیه السلام میفرمایند: «کمیل اگر سنگ را دوست داشته باشی مثل سنگ میشوی» بنابراین اگر ما امام را دوست داشته باشیم مثل سلمانفارسی و کمیل می شویم. پس ما راه می رویم، فکر میکنیم و نگاه می کنیم، همانگونه که امام این کارها را انجام میدهد و این نهایت سلم است.
?قانون محبت این است که محب، فنای در محبوب میشود.
⬅️ «فَأَسْأَلُ اللَّهَ الَّذِی أَکْرَمَنِی بِمَعْرِفَتِکُمْ » پس نتیجه زیارت عاشورا تا اینجا این است که می خواهم از خدا درخواست کنم که ما را توفیق دهد که با ائمه به مقام کرامت انسانی برسیم و مصداق آیه «و لقد کرمنا» شویم.
✅ «أَکْرَمَنِی بِمَعْرِفَتِکُمْ» اولین چیزی که این ارتباط به ما میدهد کرامت نفس است. نگاه کردن به بالا است. ائمه چون فانی در خدا شدهاند، «وجه الله» شدهاند. اگر ما فانی در ائمه شویم به تبع آن فانی در خدا و «وجه الله» میشویم.
✅ «رَزَقَنِی الْبَرَاءَةَ مِنْ أَعْدَائِکُمْ» دومین چیزی که نصیب ما می شود، دشمنی با دشمنان ائمه روزی ما می شود. دشمنی با دشمنان ائمه رزق معنوی است، که باید از طرف خدا نصیب ما شود. پس اگر در شب قدر به ما گفته شده که بر بلندی بروید و به امام حسین علیه السلام، سلام کنید برای این است که بگویید دوستی و دشمنی با شما رزق از جانب خدا است و از بالا می آید.
✅ «أَنْ یَجْعَلَنِی مَعَکُمْ فِی الدُّنْیَا وَ الْآخِرَةِ» سومین چیز اینکه خدایا بگردان ما را با آنها. یعنی اگر ما اهلش نیستیم تو ما را اهل کن. خدایا مگر نفرمودی شب قدر گناهکاران را می بخشم، حالا ما به شب قدر رسیده ایم پس اجازه بده در دنیا و آخرت با آنها باشیم.
?موسی به خداوند گفت :«یا ربّ، أ قریب أنت منّی فأناجیک، أم بعید فأنادیک؟ فأوحی الله عزّ و جلّ إلیه، یا موسی، أنا جلیس من ذکرنی»، خدایا تو نزدیکی که من نجوا کنم با تو، یاد دوری که بلند صحبت کنم؟ خداوند فرمود: موسی من همنشین کسانی هستم که مرا یاد میکنند.
✔️در آیه نفرمود نزدیکم، بلکه فرمود هم نشین هستم. یعنی هر جا هستی من هم هستم. این یعنی «معیت قیومی».
میگوییم امام حسین علیه السلام بگذار ما با شما باشیم و قیام زندگی ما به شما باشد و همه وجود ما را شما پر کنید تا جای خالی در وجود ما نباشد.
? یکی از اوصاف خداوند صمد است. صمد یعنی توپر. ائمه هم توپر بودند. جای خالی در وجودشان نبود.
✅ «أَنْ یُثَبِّتَ لِی» چهارمین خصوصیت پیدا کردن صراط مستقیم و ثبات قدم و گذر از شرک و شک و رسیدن به مرتبه ثبات و توحید است.
? ثابت ترین چیز در عالم توحید است و متزلزل ترینچیز شرک است. خداوند منادی توحید و ثبات است و شیطان منادی تزلزل و شرک است.
✅ «قَدَمَ صِدْقٍ فِی الدُّنْیَا وَ الْآخِرَةِ» سپس فرد قدم صادق پیدا می کند.
? عارفی میگفت: «اگر کسی چهل روز و هر روزی چهل مرتبه، این آیه را بخواند خداوند برای او فرج میرساند. “رَبِّ أَدْخِلْنِي مُدْخَلَ صِدْقٍ وَأَخْرِجْنِي مُخْرَجَ صِدْقٍ وَاجْعَلْ لِي مِنْ لَدُنْكَ سُلْطَانًا نَصِيرًا".» بنابراین تا دخول در صدق نباشد، خروج صدقی، معنا ندارد. تا ما صادق نباشیم، عالم با ما صادق نمیشود.
? اگر راستگو باشید خواب راست می بینید و اگر دروغ گو باشید خواب دروغ می بینید.
? اگر در سلام به امام، صادق باشیم جواب می گیریم.
«وَ أَسْأَلُهُ أَنْ یُبَلِّغَنِی الْمَقَامَ الْمَحْمُودَ لَکُمْ عِنْدَ اللَّهِوَ أَنْ یَرْزُقَنِی طَلَبَ ثَارِی (ثَارَکُمْ) مَعَ إِمَامٍ هُدًى (مَهْدِیٍّ) ظَاهِرٍ نَاطِقٍ بِالْحَقِّ مِنْکُمْ»
✅ «وَ أَسْأَلُهُ أَنْ یُبَلِّغَنِی الْمَقَامَ الْمَحْمُودَ» من درخواست میکنم از خدا به واسطه این محبت و ارتباط، من را به مقام محمود برساند.
? مقام محمود یک جا در قرآن آمده است. «عَسَىٰ أَنْ يَبْعَثَكَ رَبُّكَ مَقَامًا مَحْمُودًا» تمام مفسران اجماع دارند که این مقام، مقام شفاعت است.
✔️ بنابراین این فراز به دو صورت معنا می شود: ای خداوند متعال به خاطر امام حسین علیه السلام من مورد شفاعت ایشان واقع شوم و یا اینکه من را به مقام شفاعت کنندگان برسان، که من هم شفیع شوم.
? یکی از اختصاصات مذهب شیعه شفاعت است، بعضی گمان میکنند که دوست داشتن ائمه سبب بخشیده شدن تمام گناهان می شود. در صورتی که معنی شفاعت این نیست. بلکه شفاعت به معنای رفع نواقص است. اینکه شب قدر با امام علی علیه السلام گره خورده برای این است که ایشان انسان کامل هستند، و ما با نگاه کردن به ایشان مسیر را پیدا کنیم و آنچه لازمه ی انسانیت است، را بشناسیم و در مسیر قرار گیریم. قرار گرفتن در مسیر به واسطه اعمال ما است.
اگر اعمال ما همسوی با انسان کامل باشد، ما را لایق پاداش بیشتر از جانب خداوند می کند. که در این صورت شفاعت معنا پیدا می کند. یعنی اگر من یک قدم به سوی خدا حرکت کنم خداوند ده قدم به سوی من حرکت میکند.
♨️ انجام دادن تمام اعمال شب قدر ممکن نیست ولی خداوند میفرماید، شما شروع کنید و هر مقدار که توانستید انجام دهید، تکمیلش با ائمه است. این معنای شفاعت می باشد.
? اما یک معنی بالاتر این است که خدایا ما از تو درخواست داریم که به واسطه امام حسین علیه السلام ما را جزء شفاعت کنندگان قرار دهی. وقتی انسان یک پله بالاتر میرود و به مقام صدق می رسد میتواند مانند علما، شهدا و حافظان دین، شفاعت کند.
✅ «أَنْ یَرْزُقَنِی طَلَبَ ثَارِی (ثَارَکُمْ) مَعَ إِمَامٍ هُدًى (مَهْدِیٍّ) ظَاهِرٍ نَاطِقٍ بِالْحَقِّ مِنْکُمْ» نهمین مورد این است که محبت امام حسین علیه السلام دست ما را در دست امام عصر علیه السلام می گذارد.
? خیلی از افراد در طول تاریخ زیارت عاشورا خوانده اند؛ اما اگر فردی با خلوص نیت زیارت را خوانده باشد، طبق این فراز از زیارت، دستش به دست امام زمان علیه السلام می رسد و لو اینکه آن فرد در قید حیات نباشد.
? شهادت در مسیر امام حسین علیه السلام انسان را به ثبات قدم، مقام محمود، به همراهی امام زمان علیه السلام و به معیت با ائمه در دنیا و آخرت می رساند. بنابراین مسئولیت ما در این مسیر بسیار سنگین است.
? یکی از راه های رسیدن به امام زمان علیه السلام داشتن معرفت و محبت است و غایت عالم همین دو کلمه می باشد. حالا اگر معرفت و محبت ما کامل باشد، دست ما را در دست مهدی علیه السلام، به عنوان خونخواهی امام حسین علیه السلام می گذارد. این همان بحث «رجعت» است. یعنی بعد از مرگ برای خونخواهی امام حسین علیه السلام باز میگردیم و در رکاب امام زمان قرار میگیریم.
امام زمانی که ظاهر و ناطق به حق می باشد.
«وَ أَسْأَلُ اللَّهَ بِحَقِّکُمْ وَ بِالشَّأْنِ الَّذِی لَکُمْ عِنْدَهُ أَنْ یُعْطِیَنِی بِمُصَابِی بِکُمْ أَفْضَلَ مَا یُعْطِی مُصَاباً بِمُصِیبَتِهِ مُصِیبَةً مَا أَعْظَمَهَا وَ أَعْظَمَ رَزِیَّتَهَا فِی الْإِسْلاَمِ وَ فِی جَمِیعِ السَّمَاوَاتِ وَ الْأَرْضِ (الْأَرَضِینَ)»
من درخواست می کنم از خدا، به حق شما و به حق شانی که شما پیش خدا دارید که من جزء کسانی باشم که مصیبت امام زمان را درک میکنند.
✅ «أَنْ یُعْطِیَنِی بِمُصَابِی بِکُمْ أَفْضَلَ مَا یُعْطِی مُصَاباً بِمُصِیبَتِهِ» دهمین صفتی که بر اثر دوستی و محبت اهل بیت برای انسان حاصل می شود، این است که درخواست می کند این انسان که به مقام شاکرین برسد. یعنی خدایا من را در مسیری قرار بده که بتوانم در ازای این مصیبت به مقام صابرین و سپس به مقام شاکرین برسم.
شما با قرار گرفتن در این مصیبت پیش حقتعالی دو چیز پیدا کردید:
? حق
? شان
? (حق): خداوند حکمی برای شما قرار داده و شما به آن عمل کردید، بنابراین حق پیدا کردید. زیرا هرگاه حکم باشد حق می آید.
? (شان): وفادار شدید و به واسطه آن شانی پیدا کردید. شان شما باعث شد مردم و خلق از شما محبت و معرفت بیاموزد و به مقام صابرین برسند و چون مقام صابرین، مقام متوسلین بود، آن را پله صعودی قرار دادند تا از صبر به شکر برسند. و چون شکر بالاترین مرحله توحید است، به خاطر وجود شما افراد به بالاترین مرحله توحید دست پیدا می کنند.
? در شب ۲۳ ماه مبارک رمضان (شب قدر) سوره روم خوانده می شود. در این سوره هفت آیه از آن با عبارت «و من آیاته» شروع میشود. (آیه ۲۱ تا ۲۶ و آیه ۴۷) این هفت آیه پنج پیام برای ما دارند:
? تفکر (یتفکرون)
? تعلم (للعالمین)
? تسمع (یسمعون)
? تعقل (یعقلون)
? تشکر (یشکرون)
✔️ تفکر زیربنای تعلم است، تعلم زیربنای تسمع است، تسمع زیربنای تعقل است، تعقل زیربنایی تشکر است، و این پنج مرحله زیربنای توحید هستند.
? متشکر از حق کسی است که تمام اعضا و جوارح او در مسیر حق تعالی کار کنند. یعنی در مسیری که برای آن خلق شده حرکت کند. (صراط مستقیم)
? در شب بیست و سوم که به احتمال بیشتر شب قدر است، سوره روم باید قرائت شود، پیام آیات سوره روم پیام تشکر است و تشکر غایت توحید است. غایت توحید را در زیارت عاشورا درخواست میکنیم. «وَ أَسْأَلُ اللَّهَ بِحَقِّکُمْ وَ بِالشَّأْنِ الَّذِی لَکُمْ عِنْدَهُ أَنْ یُعْطِیَنِی بِمُصَابِی بِکُمْ أَفْضَلَ مَا یُعْطِی مُصَاباً بِمُصِیبَتِهِ» بعد بلافاصله میفرمایند «اللهم اجعل محیای محیا» یعنی خدایا زمانی که من به آخرین مدارک توحید رسیدم حیات و ممات من را مانند ائمه قرار بده؛ و من را وارد سیستمی کن که در قرآن آمده است. «حیات طیبه» یعنی حیات محمد و آل محمد.
⬅️ پس در زیارت عاشورا افراد دنبال حیات طیبه و روح قرآن هستند.
⁉️ چه کسانی مصیبت دیده اند که ما با آنها باشیم؟
امام زمان علیه السلام مصیبت دیده است. و ما می خواهیم با او باشیم.
❓چرا؟ چون این کار ما را بالا می برد و به درجات اعلا می رساند.
اگر در عاشورا ما خودمان را مانند ملائکه غبارآلود میکنیم، برای این است که با ملائکه در مصیبت امام حسین علیه السلام همراه شویم. شب قدر هم هماهنگی میان انسان و ملائک است. در شب قدر ما با ملائکه هم سنخ میشویم در عاشورا هم، در مصیبت امام حسین علیه السلام هم سنخ میشویم. و این هم سنخی ما را بالا می برد.
«اللَّهُمَّ اجْعَلْنِی فِی مَقَامِی هَذَا مِمَّنْ تَنَالُهُ مِنْکَ صَلَوَاتٌ وَ رَحْمَةٌ وَ مَغْفِرَةٌ اللَّهُمَّ اجْعَلْ مَحْیَایَ مَحْیَا مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ وَ مَمَاتِی مَمَاتَ مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ»
?«اللَّهُمَّ اجْعَلْنِی فِی مَقَامِی هَذَا مِمَّنْ تَنَالُهُ مِنْکَ صَلَوَاتٌ وَ رَحْمَةٌ وَ مَغْفِرَةٌ»
خدایا من را برسان به آن مقامی که در آن مقام بتوانم سه چیز را از ناحیه تو درک کنم: صلوات رحمت و مغفرت.
? در آیه شریفه قرآن داریم، کسانی که به مقام صابرین دست پیدا میکنند، کسانی که در مقام متوسطین، توفیق مجاهدت با نفس را پیدا می کنند و صبر در مصیبت و معصیت و طاعت دارند، خداوند تعالی بر آنها «درود و مغفرت» می فرستد.
? اما در زیارت عاشورا «رحمت» هم اضافه میشود.
⬅️ از این اضافه شدن دو نکته برداشت می شود: چنانچه انسان تولی و تبری لفظی و عملی را پیدا کرد و هم چنین ده مرحله دوستی را پیدا کرد، به صلوات، رحمت و مغفرت میل پیدا میکند.
? صلوات از ناحیه ما بر خدا و نبی خدا یک معنا دارد، و از ناحیه خدا بر ما به معنای دیگری است. درود خدا بر ما، معنی ندارد، الا این که خدا ما را در عالم وجود ممتاز به ذکر کرده باشد.
? وقتی جبرئیل می آمد یک سلام برای پیامبر و یک سلام برای علی علیه السلام می آورد. یک سلام هم برای سلمان می آورد. یعنی سلمان هم اختصاص به ذکر پیدا کرده بود.
☘ سلام برای ابوذر و مقداد نبود و فقط برای سلمان بود. زیرا سلمان به مقام «فلاح» رسیده بود. سلمان، کارش کشاورزی در سرزمین وجودش است. وقتی موقع برداشت می شود محصولی را که یک سال کاشته را در شب قدر برداشت میکند.
? مقام انسان کامل از ملائکه بالاتر است، بنابراین در شب قدر ملائکه را به سمت پایین تنزل می دهند. ملائکه در این شب خدمه فرد مومن هستند و مومن آنها را استخدام میکند.
? رحمت الهی چیست؟
ما به واسطه رحمت الهی موجود شده ایم. اگر از بین هزار اسم خداوند، وقتی میخواهیم شروع کنیم، با رحمت شروع میکنیم، یعنی به نام کسی که با رحمتش ما را ایجاد کرد و با رحمتش ما را اداره میکند و رحمتش همه عالم را فرا گرفته است. ما درخواست این رحمت را در زیارت عاشورا از خدا داریم. این رحمت رحمت عمومی نیست و از خصوصی هم بالاتر است.
? مغفرت چیست؟
چیزی که می پوشاند. سحاب رحمت و مغفرت خداوند تمام وجود انسان را فرا می گیرد، به طوری که جایی بدون آن باقی نمی ماند. این به برکت این قسمت از زیارت عاشورا است.
? «اللَّهُمَّ اجْعَلْ مَحْیَایَ مَحْیَا مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ وَ مَمَاتِی مَمَاتَ مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ»
سپس بلافاصله میگوییم «اللهم اجعل محیای محیا» یکی از دغدغه های انسان این است که چطور زندگی کند و بعد چگونه بمیرد؟
? در مکتب های بشری میگویند چگونه زندگی کنیم که بهترین زندگی باشد؟ بنابراین مرتب قوانین جدید میآورند که بهترین باشند. کسانی که زندگی ماورا را قبول ندارند و صد در صد مادی هستند، هم علاقه دارند که بهترین زندگی را داشته باشند.
آلمانی ها یک شعار دارند، آنها میگویند: «ما بهترین تولید را داریم، اما تولید بهترین نیستیم» یعنی باید هر روز به فکر چیز تازهای باشیم.
انسان های مادی گرا شب قدرشان در تجددطلبی است و اینکه چگونه پیشرفت کنند.
? اما در مکتب هایی که متافیزیک و زندگی بعد از مرگ را قبول دارند، و مرگ را پایان دنیا نمیدانند، دنبال الگویی می گردند که به واسطه پیروی از آن، زندگی اخروی خود را به بهترین شکل رقم بزنند.
? زمانی که ما در صلب پدر بودیم، علاقه ای نداشتیم که به این دنیا بیایم بلکه با فشار تکوین به آن منتقل شده ایم.
? زمانی که در این دنیا هستیم، علاقهای نداریم که از آن بیرون برویم و باز با فشار تکوین ما را بیرون می برند.
? زمانی که در برزخ هستیم، علاقه ای نداریم که از آن بیرون برویم و با فشار تکوین بیرون می رویم.
✔️ اما در قسمت دوم علاوه بر تکوین یک تشریع هم وجود دارد. ما از رحم ناخواسته آمدیم، اما می توانیم از مادر دوم خود که طبیعت است، خواسته متولد بشویم. کسانی هستند که خودشان می خواهند به مرحله بعد بروند، پس وقتی خواسته شد می گویند: «اللهم اجعل محیای محیا» خدایا حیات ما را حیات کسانی قرار بده که به اجبار طبیعت متولد نشده اند، بلکه با خواست خود و با حقیقت متولد شده اند، و زندگی ما را مانند زندگی آنها قرار بده.
? اگر بخواهیم خواسته از طبیعت متولد شویم باید الگو داشته باشیم، و الگوی ما ائمه هستند.
اللَّهُمَّ إِنَّ هَذَا یَوْمٌ تَبَرَّکَتْ بِهِ (فِیهِ) بَنُو أُمَیَّةَ وَ ابْنُ آکِلَةِ الْأَکْبَادِاللَّعِینُ ابْنُ اللَّعِینِ عَلَى (لِسَانِکَ) وَ لِسَانِ نَبِیِّکَ (صَلَّى اللَّهُ عَلَیْهِ وَ آلِهِ)فِی کُلِّ مَوْطِنٍ وَ مَوْقِفٍ وَقَفَ فِیهِ نَبِیُّکَ (صَلَّى اللَّهُ عَلَیْهِ وَ آلِهِ)
?«اللَّهُمَّ إِنَّ هَذَا یَوْمٌ تَبَرَّکَتْ بِهِ»
عاشورا روزی است که بنیامیه این روز را روز برکت نامیدند، روز خوشحالی خود نامیده اند.
چرا بنیامیه این روز را تبرک می دانند؟ برای اینکه در این روز چند چیز نسیبشان میشود:
? برکت و رزق و روزی
? اجابت دعا، آنها میگویند ما دعا کردیم که حسین کشته شود و دعای ما مستجاب شد.
? روزی که باید روزه گرفت، به خاطر اینکه دشمن از میان برداشته شده است.
? هر کار جدیدی که میخواستند انجام دهند در این روز شروع میکردند.
? این روز را روز عید گرفتهاند.
? امام رضا علیه السلام فرمودند: «روز عاشورا کسب و کار را تعطیل کنید، دنبال رزق و روزی نروید، مصیبت این روز را عظیم بشمارید، شادی و سرور نکنید، بلکه عزاداری نمایید، عید نگیرید، بلکه عزا بگیرید، این روز را شروع فعالیت های خود قرار ندهید، روزه نگیرید، ولی امساک کنید، اگر روزه گرفتید به خاطر همراهی با امام حسین علیه السلام باشد، نه به خاطر همراهی با بنیامیه و تشکر از کشته شدن امام علیه السلام.»
? اما چیزی که در روز عاشورا مطلوب است که انجام شود، آب نخوردن تا عصر است، به خاطر همراهی با فرزندان امام حسین علیه السلام.
? «بَنُو أُمَیَّةَ وَ ابْنُ آکِلَةِ الْأَکْبَادِ»
در اینجا هم نسبت معاویه با ابوسفیان و هم نسبت معاویه با مادرش (یعنی هند جگر خوار) بیان می شود. یعنی چه کسانی این روز را مایه برکت می دانند؟ همان کسانی که در مقابل پیامبر صلی الله علیه و آله ایستادند و همان کسانی که پدرانشان در جنگ بدر و خندق و حنین و… کشته شده بودند و اعلام کردهاند ما تاوان آن چه بر سر پدرمان آمده بود را از خواندن بنی هاشم گرفتیم.
‼️ نکته مهم این است که هم معاویه و هم علی علیه السلام با یازده واسطه به حضرت ابراهیم می رسند و عجیب تر این که در این سلسله هفت الی هشت جد آنها مشترک است و از هاشم به بعد جدا می شوند. یک فرزند هاشم و یک فرزند حرب است.
وقتی این دو جریان که از یک سلسله هستند را ریشه یابی میکنیم، میبینیم که ریشه اختلاف آنها در سه چیز است:
⚠️ دنیا طلبی
⚠️ ریاست طلبی
⚠️ شرک و دوگانه پرستی برای استعمار مردم در جزیره العرب
⬅️ همین عوامل موجب شکاف میان این دو گروه شد و این شکاف موجب جنگ شد. بنابراین بیشترین جنگهای پیامبر با مشرکین بود. امام علی علیه السلام هم در دوران حکومت خود سه جنگ با مسلمانان ظاهری داشتند.
♨️ الان هم همینگونه است، افرادی هستند که میگویند، اسلامی باید اجرا شود که ما می گوییم. آنها اسلام اصیلی که امام زمان می آورد را قبول ندارند و حتی میگویند که امام زمان اشتباه می گوید.
? نکته قابل توجه این است که مسلمانانی که نذر میکنند و نماز شب میخواند و ختم قرآن می کنند، به عنوان سپاه خدا، در مقابل حجت خدا می ایستند و او را دشمن میدانند و سر میبرند.
«اللَّعِینُ ابْنُ اللَّعِینِ عَلَى (لِسَانِکَ) وَ لِسَانِ نَبِیِّکَ (صَلَّى اللَّهُ عَلَیْهِ وَ آلِهِ)فِی کُلِّ مَوْطِنٍ وَ مَوْقِفٍ وَقَفَ فِیهِ نَبِیُّکَ (صَلَّى اللَّهُ عَلَیْهِ وَ آلِهِ) اللَّهُمَّ الْعَنْ أَبَا سُفْیَانَ وَ مُعَاوِیَةَ وَ یَزِیدَ بْنَ مُعَاوِیَةَ عَلَیْهِمْ مِنْکَ اللَّعْنَةُ أَبَدَ الْآبِدِینَوَ هَذَا یَوْمٌ فَرِحَتْ بِهِ آلُ زِیَادٍ وَ آلُ مَرْوَانَ بِقَتْلِهِمُ الْحُسَیْنَ صَلَوَاتُ اللَّهِ عَلَیْهِ (عَلَیْهِ السَّلاَمُ)اللَّهُمَّ فَضَاعِفْ عَلَیْهِمُ اللَّعْنَ مِنْکَ وَ الْعَذَابَ (الْأَلِیمَ)»
?«اللَّعِینُ ابْنُ اللَّعِینِ عَلَى (لِسَانِکَ) وَ لِسَانِ نَبِیِّکَ»
ملعون فرزند ملعون در زبان خدا و در زبان پیامبر. معاویه خودش ملعون است و ابوسفیان هم ملعون است. یزید هم ملعون است.
♨️ملعون، یعنی دور از رحمت الهی. گاهی انسان با کارهای خود، با عقاید باطل خود دور از رحمت الهی و ملعون میشود. این ها با تو و با پیامبر تو در افتادند.
?«فِی کُلِّ مَوْطِنٍ وَ مَوْقِفٍ وَقَفَ فِیهِ نَبِیُّکَ »
در افتادن آنها با دین کجاست؟ هر جا پیامبر حضور پیدا کرد و دین پیامبر هم باشد، آنها هم همان جا هستند؛ و شروع به تخریب میکنند.
?دشمن دو گونه است:
?دشمنی که تا ما کاری به او نداشته باشیم با ما کاری ندارد.
? دشمنی که هر جا که ما هستیم میآید و میخواهد کار ما را خراب کند.
✔️ اینجا منظور دشمنانی هستند که هر جا که پیامبر بود آنها هم میرفتند و فتنه می کردند.
? در جریان امام حسین علیه السلام پیروز ظاهری یزید و سپاهیان یزید بودند، اما پیروز حقیقی امام حسین علیه السلام است.
? در مواجهه با دشمن باید بیدار بود. امام علی علیه السلام می فرمایند: «دشمن شما نمی خوابد، شما هم باید بیدار باشید.» اینکه هر کجا می روید او می آید، یعنی نیاز است که شما همیشه بیدار و هوشیار باشید.
?امام علی علیه السلام: «به جنگ با شیطان بروید، بر او غلبه کنید با مخالفت، نفوس تان را پاکیزه کنید، تا درجات شما زیاد شود.»
? حال کسانی که از شیطان تبعیت میکنند، مثل او می شوند و صفات او را دارا می شوند.
?در دوران ما هم آمریکا این گونه است. هر کجا که ما می رویم برای خراب کردن و از بین بردن ما می آیند.
?«اللَّهُمَّ الْعَنْ أَبَا سُفْیَانَ وَ مُعَاوِیَةَ وَ یَزِیدَ بْنَ مُعَاوِیَةَ عَلَیْهِمْ مِنْکَ اللَّعْنَةُ أَبَدَ الْآبِدِینَوَ هَذَا یَوْمٌ فَرِحَتْ بِهِ آلُ زِیَادٍ وَ آلُ مَرْوَانَ بِقَتْلِهِمُ الْحُسَیْنَ صَلَوَاتُ اللَّهِ عَلَیْهِ (عَلَیْهِ السَّلاَمُ)اللَّهُمَّ فَضَاعِفْ عَلَیْهِمُ اللَّعْنَ مِنْکَ وَ الْعَذَابَ (الْأَلِیمَ)»
سپس لعن و نفرین جاودانه ی خداوند را بر رده های اصلی کفر بیان می کند و دوباره نام آنها را متذکّر می شود .
? دو علّت این نفرین:
? به خاطر از بین بردن گوهرهای گرانبهایی که در این روز به ظاهر کشته شده اند.
? به خاطر شادی مردم آل زیاد و مروان بر این جنایت .
پس افزایش لعن و نفرین و عذاب را از خداوند بر آنها می خواهد.
زائر در اینجا دقیقاً آگاه است که چه صدمه ای بر جهانیان وارد شده است و چگونه رکن و ستون استوار دین اسلام را ذبح شرعی کرده و علیه آن تبلیغات راه انداخته اند.
«اللَّهُمَّ إِنِّی أَتَقَرَّبُ إِلَیْکَ فِی هَذَا الْیَوْمِ وَ فِی مَوْقِفِی هَذَا وَ أَیَّامِ حَیَاتِیبِالْبَرَاءَةِ مِنْهُمْ وَ اللَّعْنَةِ عَلَیْهِمْ وَ بِالْمُوَالاَةِ لِنَبِیِّکَ وَ آلِ نَبِیِّکَ (عَلَیْهِ وَ) عَلَیْهِمُ السَّلاَمُ»
? «اللَّهُمَّ إِنِّی أَتَقَرَّبُ إِلَیْکَ فِی هَذَا الْیَوْمِ وَ فِی مَوْقِفِی هَذَا وَ أَیَّامِ حَیَاتِیبِالْبَرَاءَةِ مِنْهُمْ وَ اللَّعْنَةِ عَلَیْهِمْ»
خدایا بسوی تو راه پیدا می کنم در این روز عاشورا و در موقف و مکانی به نام کربلا و هر کجایی که ممکن است وقوف داشته باشم.
⁉️ تقرب به چی است؟ برائت از دشمنان، لعنت بر دشمنان و تقرب به دوستان.
? «کل یوم عاشورا و کل ارض کربلا» حقیقتاً تفسیر این جمله از زیارت عاشورا است. یعنی خدایا روز من را روز عاشورا قرار بده از نظر زمان؛ و مکان من را کربلا قرار بده از نظر مکان.
✅ این جمله یعنی کربلا واقعه ای نبوده که اتفاق افتاده باشد و تمام شده باشد، بلکه جبهه حق و باطل هیچگاه تمام نمیشود. بنابراین میگوییم «أَیَّامِ حَیَاتِی»، یعنی من را تا پایان زندگی کمک کن که درک این حقیقت را داشته باشم و توفیقم ده تا بتوانم زمانم را مثل عاشورا بسازم. و این جمله یعنی:
? در این زمان بتوانم به خدمت ولی تو برسم.
? از ولی تو حمایت کنم.
? جان خود را که سرمایه اصلی من است را در مسیر ولایت قرار دهم.
? عمر من زمینهساز بقاء اسلام شود.
? هر کس در هر کجای عالم و با هر فرهنگی خواست به حق خود دست یابد، من الگوی او باشم.
? رهبر انقلاب می فرمایند: «فلسطین ها راهی جز راه امام حسین ندارند.» یعنی الگوی آنها امام حسین علیه السلام است.
کسی که در کربلا پیروز واقعی شد امام حسین علیه السلام است. بنابراین اگر کسی مسیر ایشان را طی کند، و از ایشان الگو پذیری کند، به همان مرتبه و درجه خواهد رسید.
♨️ دشمن میداند اگر بتواند جامعه را از امام حسین علیه السلام جدا کند پیروز است، اما اگر حتی یک نفر در راه امام باقی بماند همان یک نفر پیروز است. چون همه جا کربلا است.
?رزمندگان ایران در هشت سال دفاع مقدس ثابت کردند که همه مرزهای ایران با عراق، کربلا است.
? «بِالْبَرَاءَةِ مِنْهُمْ وَ اللَّعْنَةِ عَلَیْهِمْ»
در این جا اول برائت و لعنت مطرح شده بعد محبت و ولایت. یعنی اول تخلیه و تجلیه سپس تحلیه. یعنی تا دشمن در سرزمین ما کار می کند جای پای دوست پیدا نمی شود.
⬅️ حضرت موسی اول فرعون را غرق می کند و بعد به ملاقات با خدا می رسد.
? لعنت را با برائت همراه کرد، یعنی بیزاری من هم بیرونی و هم درونی است. هم ظاهری و هم باطنی است. نه اینکه در ظاهر چیزی بگویم و در باطن معتقد نباشم.
? «وَ بِالْمُوَالاَةِ لِنَبِیِّکَ وَ آلِ نَبِیِّکَ (عَلَیْهِ وَ) عَلَیْهِمُ السَّلاَمُ»
کلمه آل در اینجا همراه نبی آمده است. کسانی که با اهل بیت مشکل دارند اگر به این قسمت از زیارت عاشورا دقت کنند، جواب سوال خود را پیدا می کنند. آل پیامبر در ردیف پیامبر بیان شده است، یعنی اگر می خواهید دنبال پیامبر حرکت کنید، بدون محبت آل معنی ندارد.
‼️ عده ای آل پیامبر را از او جدا می کنند در حالی که خداوند در قرآن ذی القربی را همراه پیامبر آورده است. این کار چه معنی دارد؟ یعنی اینکه این افراد، خط دنبال پیامبر را قبول ندارند، و یعنی خود پیامبر را هم قبول ندارند.
⁉️ چرا نام امام علی علیه السلام با صراحت در قرآن نیامده است؟
✅ خداوند تعالی می داند بعد از پیامبر زمینه بهانهگیری نسبت به ولایت حضرت علی علیه السلام پیدا می شود، بنابراین اسم امام را نمی آورد تا منافقان این بهانه را پیدا کنند و به این وسیله آزمایش شوند و ذات خود را نشان دهند.
☘ اما در عین حال خداوند به انواع مختلف در قرآن از امام صحبت کرده است. به طور مثال آیه ۵۵ سوره مائده «إِنَّمَا وَلِيُّكُمُ اللَّهُ وَرَسُولُهُ وَالَّذِينَ آمَنُوا الَّذِينَ يُقِيمُونَ الصَّلَاةَ وَيُؤْتُونَ الزَّكَاةَ وَهُمْ رَاكِعُونَ» از نظر تمام مفسران شیعه و سنی در مورد حضرت علی علیه السلام است.
? حضرت یعقوب میداند بالاخره برادران یوسف او را به چاه میاندازند، اما به آنها می گوید «من می ترسم که گرگ او را بخورد» یعنی اینگونه زمینه را برای آنها فراهم کرد که بتوانند ذات خود را نشان دهند. اگر زمینه انداختن یوسف به چاه نباشد چگونه خصلت این افراد برای دیگران مشخص میشود؟
«اللَّهُمَّ الْعَنْ أَوَّلَ ظَالِمٍ ظَلَمَ حَقَّ مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ وَ آخِرَ تَابِعٍ لَهُ عَلَى ذَلِکَ اللَّهُمَّ الْعَنِ الْعِصَابَةَ الَّتِی (الَّذِینَ) جَاهَدَتِ الْحُسَیْنَ وَ شَایَعَتْ وَ بَایَعَتْ وَ تَابَعَتْ (تَایَعَتْ) عَلَى قَتْلِهِ اللَّهُمَّ الْعَنْهُمْ جَمِیعاً»
?«اللَّهُمَّ الْعَنْ أَوَّلَ ظَالِمٍ ظَلَمَ حَقَّ مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ وَ آخِرَ تَابِعٍ لَهُ عَلَى ذَلِکَ»
صد پله صعود و صد پله سقوط وجود دارد. صعود با سلام و درود به دست میآید، لذا فرمود با یک دست بگیر از بالا و با یک دست بده از پایین. بصیر باش و مواظب باش شیطان دخالت نکند.
⁉️ چرا صد لعن و صد سلام؟
چون خداوند صد اسم دارد، تسبیحات حضرت زهرا سلام الله صد عدد است، دعای جوشن کبیر صد آیه دارد. امام صادق علیه السلام فرمودند: «خداوند صد اسم دارد».
در اینجا صد پله سقوط و صد پله صعود به ما نشان داده شده است. چون کنار کوه بلند دره وجود دارد. بنابراین باید ببینی اگر توانایی داری از کوه بالا بروی شروع به بالا رفتن کنی و گرنه به دره سقوط می کنی.
❓اول ظالم چه کسی است؟ آن کسی که تمام زحمات تمام پیامبران را از بین میبرد.
❓آخر ظالم چه کسی است؟ آن کسی که تمام سعی او از بین بردن زحمات تمام پیامبران است.
? «اللَّهُمَّ الْعَنِ الْعِصَابَةَ الَّتِی (الَّذِینَ) جَاهَدَتِ الْحُسَیْنَ وَ شَایَعَتْ وَ بَایَعَتْ وَ تَابَعَتْ (تَایَعَتْ) عَلَى قَتْلِهِ»
یعنی خدایا لعنت کن جماعتی را که با تلاش خود جلوی امام ایستادند؛ بعضی هستند که در دشمنی تلاشی نمیکنند، رهگذرند. اما در اینجا کسانی را می گوید که در راه از بین بردن امام تلاش میکنند، به قاتلان امام حسین علیه السلام کمک میکنند، تبعیت میکنند، کف و سوت میزنند.
?مداومت بر زیارت عاشورا کم کم انسان را بالا میکشد، گرچه شاید خود انسان متوجه نشود. زمانی که با امام انس گرفتی خیلی کارها را انجام نمی دهی و خیلی چیزها را نمی گویی.
«السَّلاَمُ عَلَیْکَ یَا أَبَا عَبْدِ اللَّهِ وَ عَلَى الْأَرْوَاحِ الَّتِی حَلَّتْ بِفِنَائِکَعَلَیْکَ مِنِّی سَلاَمُ اللَّهِ أَبَداً مَا بَقِیتُ وَ بَقِیَ اللَّیْلُ وَ النَّهَارُوَ لاَ جَعَلَهُ اللَّهُ آخِرَ الْعَهْدِ مِنِّی لِزِیَارَتِکُمْ (لِزِیَارَتِکَ)السَّلاَمُ عَلَى الْحُسَیْنِ وَ عَلَى عَلِیِّ بْنِ الْحُسَیْنِ (وَ عَلَى أَوْلاَدِ الْحُسَیْنِ ) وَ عَلَى أَصْحَابِ الْحُسَیْنِ»
در اینجا صد سلام است و هر سلام برای درک مرتبه ای از مراتب توحیدی است.
❓علی بن حسین کیست؟ چون زیارت عاشورا است و بحث کربلا است، بنابراین باید «علی اکبر» مورد نظر باشد. البته قرائن دیگری هم بر این نظر وجود دارد.
?«وَ لاَ جَعَلَهُ اللَّهُ آخِرَ الْعَهْدِ»
زیارت امام حسین علیه السلام عهد خدا است، البته عهدی که از ناحیه ما به سوی خداوند ابلاغ می گردد.
در سوره مومنون آیه ۸ می خوانیم: «وَالَّذِينَ هُمْ لِأَمَانَاتِهِمْ وَعَهْدِهِمْ رَاعُونَ» مومنان رعایت امانت و عهد را می کنند.
❓ امانت چیست؟ چیزی که زمین و آسمان و کوهها طاقت نگهداری آن را نداشتند، اما انسان داشت.
❓عهد چیست؟ «أَلَمْ أَعْهَدْ إِلَيْكُمْ يَا بَنِي آدَمَ أَنْ لَا تَعْبُدُوا الشَّيْطَانَ» عهد بندگی خداوند است و بندگی خداوند همان صراط مستقیم است. واین که شیطان را نداشتند.
❓خداوند برای چه چیز عهد گرفته است؟ برای اینکه راه را گم نکنیم و بتوانیم به سوی خدا حرکت کنیم.
❓عهد ما به سوی تو چیست؟ این دین را که خداوند گذاشته است، اگر انسان دین دار تحویل گرفت به عهد عمل شده است. یعنی در چارچوب دین هرکس عمل کرد به عهد عمل کرده است.
❓چه کسی به عهد عمل میکند؟ «الْمُؤْمِنُونَ عِنْدَ شُرُوطِهِم» مومنان به شروط و عهدشان پابرجا هستند.
❓اینکه امام در نهج البلاغه گفتند «مومن مراة مومن» یعنی چه؟ مومن آینه مومن است. مومن آینه برای کیست؟ مومن آینه برای من است و من برای او. می فرمایند یک مومن در همه عالم داریم، و یک مومن در یک گوشه از زمین داریم. مومن در زمین آیینه برای مومن در عالم است. در سوره حشر میخوانیم «سلام مومن المهیمن» مومن اسم خداوند است. پس خداوند مومن همه عالم است. یک مومن هم در زمین گذاشت تا آینه خودش باشد. یعنی این مومن در زمین (انسان کامل یعنی ائمه) تمام اوصاف کمالی و جمالی خداوند را دارا است.
❓چه کنیم که ما هم مومن شویم؟ وقتی که میخواهید در نماز بگوید الله اکبر بدانید دارید با خداوند تجدید عهد می کنید. شب اول سحر ماه رمضان زمان خوردن سحری بگویید الله اکبر، چون تجدید عهد است. در مکه موقع احرام بگویید الله اکبر چون تجدید عهد است. لباس احرام که میپوشید بگویید الله اکبر چون برای تجدید عهد است. زمانی که روبه روی حجر الاسود می ایستید و دست خود را به دست خدا می زنید، الله اکبر بگویید چون تجدید عهد است. هنگامی که سنگ بر شیطان می زنید الله اکبر بگویید چون برای تجدید عهد است.
❓آیا حجرالاسود از روز اول اینقدر سیاه بوده است؟ میگویند خیر، بلکه سال به سال سیاه تر می شود. چون بدیهای مردم را میگیرد و خوبی خود را به آنها می دهد و خود سیاه تر می شود. یعنی اول تخلیه باید صورت گیرد، بنابراین بندگی شیطان را می گیرد و سپس بندگی خدا شروع می شود. لب و چشمی که با حجر الاسود تماس گرفته پاک می شود.
«السَّلاَمُ عَلَیْکَ یَا أَبَا عَبْدِ اللَّهِ وَ عَلَى الْأَرْوَاحِ الَّتِی حَلَّتْ بِفِنَائِکَعَلَیْکَ مِنِّی سَلاَمُ اللَّهِ أَبَداً مَا بَقِیتُ وَ بَقِیَ اللَّیْلُ وَ النَّهَارُوَ لاَ جَعَلَهُ اللَّهُ آخِرَ الْعَهْدِ مِنِّی لِزِیَارَتِکُمْ (لِزِیَارَتِکَ)السَّلاَمُ عَلَى الْحُسَیْنِ وَ عَلَى عَلِیِّ بْنِ الْحُسَیْنِ (وَ عَلَى أَوْلاَدِ الْحُسَیْنِ ) وَ عَلَى أَصْحَابِ الْحُسَیْنِ اللَّهُمَّ خُصَّ أَنْتَ أَوَّلَ ظَالِمٍ بِاللَّعْنِ مِنِّی وَ ابْدَأْ بِهِ أَوَّلاً ثُمَّ (الْعَنِ) الثَّانِیَ وَ الثَّالِثَ وَ الرَّابِعَاللَّهُمَّ الْعَنْ یَزِیدَ خَامِساً وَ الْعَنْ عُبَیْدَ اللَّهِ بْنَ زِیَادٍ وَ ابْنَ مَرْجَانَةَ وَ عُمَرَ بْنَ سَعْدٍ وَ شِمْراً وَ آلَ أَبِی سُفْیَانَ وَ آلَ زِیَادٍ وَ آلَ مَرْوَانَ إِلَى یَوْمِ الْقِیَامَةِ»
?«وَ لاَ جَعَلَهُ اللَّهُ آخِرَ الْعَهْدِ»
در زیارت عاشورا می خوانیم «وَ لاَ جَعَلَهُ اللَّهُ آخِرَ الْعَهْدِ» یعنی حسین جان ما از شما صراط مستقیم و عهد الهی را یاد گرفتیم. از تو می خواهیم این زیارت را آخرین مورد تجدید عهد ما قرار ندهید.
☘ ما شما را زیارت میکنیم، و با خدا تجدید عهد می کنیم؛ چون شما آمده اید تا قلب و عقل ما را از ضلالت و گمراهی نجات دهید. شما صراط مستقیم ما هستید. پس زمانی که ما رو به کربلا می کنیم و می گوییم «السلام علیک یا اباعبدالله» امانتداری و عهد الهی خود را تقویت میکنیم.
?«السَّلاَمُ عَلَى الْحُسَیْنِ وَ عَلَى عَلِیِّ بْنِ الْحُسَیْنِ (وَ عَلَى أَوْلاَدِ الْحُسَیْنِ ) وَ عَلَى أَصْحَابِ الْحُسَیْنِ»
❓ببینید در کدام جایگاه هستید؟
?شما نمی توانید «حسین»و «علی بن حسین» باشید.
?ببینید آیا می توانید جزء «اولاد حسین» باشید؟ «اولاد حسین» علیه السلام تمام کسانی هستند که بندگی حق را پذیرفتهاند. چون امام حسین علیه السلام در بنده پروری نقش ممتاز دارند، لقب اباعبدالله (پدر بندگان خدا) گرفتند. پس شما می توانید جزء این گروه سوم باشید.
?«اصحاب الحسین» اگر به بندگی خدا نرسیدید لااقل می توانید جزء اصحاب باشید. یعنی هم و غمت این باشد که به بندگی خدا برسید.
?«اللَّهُمَّ خُصَّ أَنْتَ أَوَّلَ ظَالِمٍ بِاللَّعْنِ مِنِّی وَ ابْدَأْ بِهِ أَوَّلاً»
خداوندا مخصوص گردان خودت به لعنت از ناحیه من، برای آن کسی که اول بود در از بین بردن سلسله الهی.
? هر کس پیمان شکنی را رواج داد و سلسله امانتداری را از بین برد، اولین ظالم است.
‼️ نکته قابل تامل این که تمام کسانی که با امام پیمان بسته بودند و امام را به کربلا دعوت کرده بودند، همه پیمان خود را شکستند، مثلاًعمر سعد و شمر پیمان شکستند؛ الا اصحاب امام که پیمان نشکستند. پیمان اصحاب امام حسین علیه السلام نتیجهاش توحید و رسیدن به الله است.
امام شب عاشورا به یاران خود فرمودند: «هر کدام زن و بچه، تعلق خاطری دارید بروید و تعلق خود را از بین ببرید.» عده ای رفتند که پیمان شکنند، امانتدار نیستند، آنها فقط بهشت را می خواهند، نه خود امام را.
? اگر قرار بود افراد به بهانه بهشت یار امام شوند، تمام سپاه عمر سعد به امام می پیوستند. چون آنها هم به خاطر بهشت با امام میجنگیدند. پس همه به امام می پیوستند تا به بهشت روند. اما این نوع پیوستن به درد نمیخورد، چون خالص نیست.
?صراط مستقیم نتیجه اش توحید است و نه بهشت و یا فرار از جهنم.
?«أَوَّلَ ظَالِمٍ بِاللَّعْنِ مِنِّی وَ ابْدَأْ بِهِ أَوَّلاً ثُمَّ (الْعَنِ) الثَّانِیَ وَ الثَّالِثَ وَ الرَّابِعَاللَّهُمَّ الْعَنْ یَزِیدَ خَامِساً »
اول ظالم کسی است که به افراد ظلم کرده و نگذاشته آنها به توحید برسند، سپس دومی و سومی و چهارمی و سپس یزید مورد لعن هستند.
?«إِلَى یَوْمِ الْقِیَامَةِ»
اختصاص لعنت از ناحیه من به آنها باشد تا قیامت. خدایا تو آن ها را لعنت کن و تو آنها را دور کن از صلوات و رحمت و مغفرت و کاری کن هیچ برکاتی تا قیامت به آنها نرسد.
«اللَّهُمَّ لَکَ الْحَمْدُ حَمْدَ الشَّاکِرِینَ لَکَ عَلَى مُصَابِهِمْ الْحَمْدُ لِلَّهِ عَلَى عَظِیمِ رَزِیَّتِیاللَّهُمَّ ارْزُقْنِی شَفَاعَةَ الْحُسَیْنِ یَوْمَ الْوُرُودِوَ ثَبِّتْ لِی قَدَمَ صِدْقٍ عِنْدَکَ مَعَ الْحُسَیْنِ وَ أَصْحَابِ الْحُسَیْنِ الَّذِینَ بَذَلُوا مُهَجَهُمْ دُونَ الْحُسَیْنِ علیه السلام»
?«اللَّهُمَّ لَکَ الْحَمْدُ»
خدایا هر حامدی که در عالم حمد محمودی را میکند، در اصل حمد تو را می کند، چه بداند و چه نداند.
? یعنی هر تابلوی زیبایی که در عالم ترسیم شد و امضای او مورد ستایش، سپاس و یا در بعضی جاها مورد پرستش قرار گرفت، اینها همه در اصل سپاس، ستایش و پرستش برای خداوند است.
? خدایا از این که تابلوی زیبایی مثل عاشورا در عالم گذاشتی و من هر چه می خواستم در آن پیدا کردم، تابلویی که همه ابناء بشر از تمام گروه ها و تمام جنس ها در این تابلو حضور داشتند و نقش آفرینی کرده اند، و تجلی گاه تو بودهاند من از این تابلو تشکر میکنم و تو را ستایش و پرستش می کنم.
? «حَمْدَ الشَّاکِرِینَ لَکَ»
خدایا برای تو است حمد اما چه نحو حمدی؟
? یک زمان حمد غیر شاکر است، یعنی می گوییم «الحمدلله»
? یک زمان حمد شاکر است یعنی برای توفیق پیدا کردن برای شکر باز خدا را شکر میکنیم. (بر هر شکری، شکری واجب) و این یعنی نور علی نور.
? خدایا من به واسطه زیارت عاشورا از شرک درآمدم. شرک را تبدیل به شکر کردم. چون بالاترین مرحله توحید شکر است. خودم را به مقام شاکرین رساندم. حالا حمد این مقام را که مقام تشکر از تو است را انجام میدهم، و می گویم: «حَمْدَ الشَّاکِرِینَ».
شکر مرتبه بالای صبر است، و صبر مرحله پایین شکر است. شکر متوسطین، صبر است؛ و صبر عالیین شکر است. صبر مربوط به مقام متوسطین است و شکر مربوط به مقام علیین است.
خدایا مصیبتی که به آنها دادی باعث شد من هم ردیف آنها بشوم، و در مصیبت آنها شریک باشم، تا به مقام صبر برسم و در صبر شریک باشم تا به مقام شکر برسم. و در اینجا هم تشکر لفظی و هم عملی می کنم.
? «اللَّهُمَّ ارْزُقْنِی شَفَاعَةَ الْحُسَیْنِ»
یعنی شفاعت امام روزی معنوی است، حب حسین علیه السلام چراغی است که به اعمال ما می خورد و آنها را دو برابر می کند.
? «یَوْمَ الْوُرُودِ»
یعنی در روز قیامت زمانی که همه به دنبال پناهگاه میگردند، سایه رحمت امام حسین علیه السلام را بر سر ما مستدام بدار.
? «ثَبِّتْ لِی قَدَمَ صِدْقٍ»
خدایا به ما هم ثبات قدم و هم صداقت عطا کن، در اعمال و رفتار ما.
? هفت مقام در اثر دوستی با امام حسین علیه السلام در ما ایجاد می شود:
❇️ مقام محمود
❇️ ثبات قدم
❇️ صدقه
❇️ روزی معنوی
❇️ شفاعت
❇️ سرباز امام زمان
❇️ تثبیت سربازی امام
? «عِنْدَکَ مَعَ الْحُسَیْنِ وَ أَصْحَابِ الْحُسَیْنِ»
نزد خودت و نزد حسین علیه السلام. میخواهیم با همراهی حسین و با اصحاب الحسین علیه السلام نزد خدا باشیم.
? «الَّذِینَ بَذَلُوا مُهَجَهُمْ دُونَ الْحُسَیْنِ علیه السلام»
❓اصحاب چه کسانی هستند؟ افرادی که کربلا بودند؟
این قسمت از زیارت عمومیت دارد. یعنی کسانی که بذل کرده اند خون خود را، کسانی که هدیه های الهی را در مسیر خدا بذل می کنند. این یعنی بذل «دُونَ الْحُسَیْنِ علیه السلام».
? یا حسین علیه السلام فرماندهی تو تمام فرماندهی ها را تحت شعاع قرار داد.
? اصحاب تو تکلیف تمام اصحاب امام های ظلم و عدل جهان را مشخص کرد. در میان اصحاب جهان اصحابی به پاکی و اخلاص آنها پیدا نمیشود.
? این ویژگی های خاص نشانه این است که این حرکت هیچگاه تمام نمی شود و در طول تاریخ ادامه دارد، تا به امام زمان علیه السلام برسد.
به امید آن روز
برگرفته از سخنرانی آقای #کشکولی